Κρουζέιρο, Cruzeiro
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο11: Κρουζέιρο - Σάντος 6-2 (1ος τελικός 1966)

Τη δεκαετία του 1960 η Σάντος κυριαρχούσε στη Βραζιλία, ενώ ήταν γνωστή σε όλον τον κόσμο. Αναδείχθηκε 11 φορές πρωταθλήτρια στην Πολιτεία του Σάο Πάολο, από το 1956 έως το 1969, ενώ κατέκτησε 6 φορές το πρωτάθλημα Βραζιλίας (1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1968). Επίσης, κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες και το Διηπειρωτικό Κύπελλο το 1962 και το 1963. Στη συγκεκριμένη ομάδα έπαιζαν οι διεθνείς Γκίλμαρ, Μάουρο Ράμος ντε Ολιβέιρα, Ζίτο, Πέπε, Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες και φυσικά ο υπέρτατος Πελέ. Υπολόγιζε επίσης στον σπουδαίο επιθετικό Τονίνιο Γκερέιρο. Γίνεται αντιληπτό, ότι η πρωτοκαθεδρία της σε εθνικό επίπεδο ήταν δύσκολο να ανατραπεί και χρειαζόταν μια «σπέσιαλ» ομάδα για να γίνει. Αυτή ήταν η Κρουζέιρο εκείνης της χρονιάς, ένα σύνολο από νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, που «διψούσαν» για το πρώτο Μπραζιλεϊράο Α’ στην ιστορία του κλαμπ από το Μπέλο Οριζόντε. Ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Ραούλ, ο κεντρικός αμυντικός Προκόπιο, ο αμυντικός χαφ Πιάτσα, ο μαγικός μέσος Τοστάο, ο φορ Ντιρσέου Λόπες, ο επιθετικός Εβάλντο και ο μέσος Νατάλ.

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στον πρώτο τελικό της διοργάνωσης στις 30/11/1966. Μόλις στο 1ο λεπτό, ο αμυντικός Ζε Κάρλος στην προσπάθειά του να σταματήσει τον Ντιρσέου Λόπες σημείωσε αυτογκόλ, ενώ στο 5’ ο Νατάλ με ωραία ατομική ενέργεια διπλασίασε τα τέρματα της Κρουζέιρο. Στο 20’ ο Ντιρσέου Λόπες «έκρυψε» την μπάλα και με δυνατό σουτ πέτυχε το 3-0, με τον ίδιο παίκτη στο 39’ να βρίσκει εκ νέου δίχτυα, έπειτα από «πολιορκία» της αντίπαλης άμυνας. Το πρώτο ημίχρονο έληξε με το σκορ στο 5-0, έπειτα από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Τοστάο. Στην επανάληψη, οι «σαντίστας» με δύο γρήγορα γκολ (51’ και 54’) του Τονίνιο Γκερέιρο προσπάθησαν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στο παιχνίδι, αλλά η «μάκινα σελέστε» ήταν ανώτερη και ολοκλήρωσε το θρίαμβό της, σημειώνοντας το 6-2 με τον Ντιρσέου Λόπες στο 72’. Η επικράτηση εις βάρος της «πέισε» (Σάντος) ήταν συγκλονιστική, με τον Πελέ να μένει «εκτός» αγώνα, εξαιτίας του εξαιρετικού μαρκαρίσματος του Πιάτσα. Στη ρεβάνς η Κρουζέιρο επικράτησε 3-2 στο Σάο Πάολο και κατέκτησε πανηγυρικά το πρώτο της Μπραζιλεϊράο Α’!

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΚΡΟΥΖΕΪΡΟ: Ραούλ, Πέδρο Πάουλο, Ουΐλιαμ, Προκόπιο, Νέκο, Πιάτσα, Ντιρσέου Λόπες, Νατάλ, Εβάλντο, Τοστάο, Χίλτον Ολιβέιρα

ΣΑΝΤΟΣ: Γκίλμαρ, Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες, Μάουρο Ράμος ντε Ολιβέιρα, Ομπερντάν, Ζε Κάρλος, Ζίτο, Λίμα, Ντορβάλ, Τονίνιο Γκερέιρο, Πελέ, Πέπε