Αργεντινή, Argentina

Ιστορική νίκη για την Αργεντινή

Πρωταθλήματα

Mundial

Σε ένα επεισοδιακό ντέρμπι η Αργεντινή νίκησε με 1-0 τη Βραζιλία.

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο «Μαρακανά» για την 6η αγωνιστική στην Προκριματική Φάση της Νοτίου Αμερικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Το παιχνίδι στιγματίστηκε από επεισόδια που ξέσπασαν στις κερκίδες και είχαν ως αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία κάνοντας χρήση βίας προς του φιλάθλους των φιλοξενούμενων. Μάλιστα, η αποστολή των Παγκόσμιων Πρωταθλητών αποχώρησε προσωρινά από τον αγωνιστικό χώρο ως ένδειξη διαμαρτυρίας και επέστρεψε, όταν τα «πνεύματα» ηρέμησαν. Σκόρερ του μοναδικού τέρματος στο ντέρμπι ήταν ο 35χρονος αμυντικός της Μπενφίκα Νικολάς Οταμέντι. Με αυτή τη νίκη η Αργεντινή «πήρε κεφάλι» στις συνολικές επιτυχίες απέναντι στη Βραζιλία, έχοντας 40 νίκες, έναντι 39 της «Σελεσάο Μπραζιλέιρα», ενώ 26 ματς έχουν λήξει με ισοπαλία. Επίσης, η Αργεντινή έβαλε τέλος στο εντός έδρας αήττητο (51 νίκες και 13 ισοπαλίες) της Βραζιλίας σε Προκριματικές Φάσεις Μουντιάλ! Επιπλέον, κέρδισε για πρώτη φορά εκτός έδρας την «Καναρίνια» σε Προκριματική Φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πριν, είχε ρεκόρ 3 ήττες και 1 ισοπαλία. Εξάλλου, η Ουρουγουάη επιβλήθηκε με 3-0 της Βολιβίας και συμπλήρωσε 3 συνεχόμενες νίκες στη διοργάνωση. Για τη «Σελέστε» σκόραρε δύο φορές στην αναμέτρηση ο 24χρονος επιθετικός της Λίβερπουλ Ντάρβιν Νούνιες. Δύο σερί επιτυχίες στη διοργάνωση «μετράει» η Κολομβία που κέρδισε με 1-0 την Παραγουάη στην Ασουνθιόν, έχοντας ως σκόρερ τον 28χρονο φορ της Βέρντερ Βρέμης Ραφαέλ Μπορέ. Είναι εντυπωσιακό, ότι η Κολομβία έχει νικήσει τα 6/7 (έχει και μια ισοπαλία) τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια της κόντρα στην Παραγουάη για τις Προκριματικές Φάσεις των Μουντιάλ! Στις νίκες επέστρεψε ο Ισημερινός που «λύγισε» με σκορ 1-0 την αντίσταση της Χιλής. Το μοναδικό τέρμα στην αναμέτρηση πέτυχε ο 35χρονος φορ της Λεόν από το Μεξικό Ανχελ Μένα. Συνέχεια στο αήττητο σερί της (2 νίκες και 3 ισοπαλίες) έδωσε η Βενεζουέλα που απέσπασε ισοπαλία με σκορ 1-1 από το Περού στη Λίμα. Να σημειωθεί, ότι το Περού παραμένει αήττητο εντός έδρας με αντίπαλο τη Βενεζουέλα σε Προκριματικές Φάσεις Μουντιάλ, έχοντας απολογισμό 7 νίκες και 3 ισοπαλίες σε συνολικά 10 παιχνίδια.

Συνοπτικά η 6η αγωνιστική

Παραγουάη - Κολομβία 0-1 (11’ πεν. Μπορέ)

Ισημερινός - Χιλή 1-0 (21’ Μένα)

Ουρουγουάη - Βολιβία 3-0 (15’ και 71’ Νούνιες, 39’ αυτ. Βιγιαμίλ)

Βραζιλία - Αργεντινή 0-1 (63’ Οταμέντι)

Περού - Βενεζουέλα 1-1 (17’ Γιοτούν - 54’ Σαβαρίνο)

Η βαθμολογία

1.Αργεντινή 15π. (+6)
2.Ουρουγουάη 13π. (+8)
3.Κολομβία 12π. (+3)
4.Βενεζουέλα 9π. (+3)
5.Ισημερινός 8π. (+2)**
6.Βραζιλία 7π. (+1)*
7.Παραγουάη 5π. (-2)
8.Χιλή 5π. (-4)
9.Βολιβία 3π. (-10)
10.Περού 2π. (-7)

*Οι 6 πρώτες ομάδες προκρίνονται απευθείας στην τελική φάση του Μουντιάλ 2026. Η 7η θα δώσει αγώνες μπαράζ για την πρόκρισή της.

**Ο Ισημερινός τιμωρήθηκε με αφαίρεση 3 βαθμών, επειδή παρουσιάσε ψευδή στοιχεία για την υπηκοότητα του ποδοσφαιριστή Μπάιρον Καστίγιο στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2022.