Σάντος,  Santos
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο5: Κορίνθιανς - Σάντος 2-3 (2ος τελικός 2002)

Το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος Βραζιλίας το 2002 αποτελούσε συνέχεια των «εμπνευσμένων» αποφάσεων της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίαςτης χώρας τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι, οι 26 ομάδες της πρώτης κατηγορίας κλήθηκαν να δώσουν 25 ματς ως κανονική περίοδο με τις 8 πρώτες της βαθμολογίας να προκρίνονται στα πλέι - οφ της διοργάνωσης. Η Σάντος πήρε την 8η θέση με απολογισμό 11 νίκες, 6 ισοπαλίες και 8 ήττες. Οι «σαντίστας» εκείνη τη χρονιά ήταν γνωστοί ως οι «Meninos da Vila», το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σήμαινε τα «πιτσιρίκα της Βίλα» (Βίλα Μπελμίρο ονομάζεται η έδρα της Σάντος). Στη συγκεκριμένη «φουρνιά» παικτών ξεχώριζαν ο συναρπαστικός φορ Ρομπίνιο, το 10αρι Ντιέγκο, ο πολυσύνθετος μέσος Ελάνο, ο αριστερός μπακ Λεό, ο κεντρικός αμυντικός Αλεξ και ο δυναμικός μέσος Ρενάτο. Οι περισσότεροι από αυτούς έκαναν στη συνέχεια αισθητή την παρουσία τους και στην Ευρώπη.

Επιστροφή στο Μπραζιλεϊράο Α’ 2002 όμως, με τη Σάντος να φτάνει στους τελικούς, έχοντας αποκλείσει πρώτα τη Σάο Πάολο (3-1, 1-2) και στη συνέχεια την Γκρέμιο (3-0, 1-0). Εκεί, την περίμενε η Κορίνθιανς, που ηττήθηκε με 2-0 (15’ Αλμπέρτο, 88’ Ρενάτο) στον πρώτο τελικό, μεταξύ των δύο ομάδων. Στη ρεβάνς... «χάθηκε η μπάλα» με τις δύο ομάδες να τρέχουν και να ντριμπλάρουν ασταμάτητα. Οι «σαντίστας» προηγήθηκαν στο 37ο λεπτό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ρομπίνιο, που κέρδισε ο ίδιος, έχοντας κάνει 8 (!) προσποιήσεις στον Ροτζέριο. Η «τιμάο» (Κορίνθιανς) όμως αντέδρασε και με δύο κεφαλιές (75’ Ντέιβιντ, 84’ Αντερσον) «γύρισε» το ματς και επανήλθε σε τροχιά τίτλου. Για λίγο ωστόσο, αφού στο 88’ ο Ελάνο με πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής και στο 90’+2 ο Λεό με δυνατό σουτ έκαναν την ανατροπή... στην ανατροπή και με το τελικό 2-3 η Σάντος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Βραζιλίας για πρώτη φορά από το 1968!

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ: Ντόνι, Ροτζέριο, Φάμπιο Λουσιάνο, Αντερσον, Κλέμπερ, Φαμπίνιο (Φαμπρίσιο), Βαμπέτα, Ρενάτο (Μαρσίνιο), Ντέιβιντ, Γκιγιέρμε (Λεάντρο), Τζιλ

ΣΑΝΤΟΣ: Φάμπιο Κόστα, Μαουρίνιο, Αλεξ, Αντρέ Λουΐς, Λεό, Πάουλο Αλμέιντα, Ρενάτο, Ελάνο, Ντιέγκο (Ρόμπερ - Μίτσελ), Ρομπίνιο, Ουΐλιαμ (Αλεχάντρε)