Μπαΐα, Bahia
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο17: Μπαΐα - Φλουμινένσε 2-1 (ημιτελικός 1988)

Η Πολιτεία του Σαλβαδόρ, στη βορειοδυτική πλευρά της Βραζιλίας είναι η έδρα της Μπαΐα, ενός συλλόγου με πολλούς φιλάθλους, ο οποίος ωστόσο, ποτέ δεν κατάφερε να φανεί ανταγωνιστικός σε εθνικό επίπεδο, όπως τα κλαμπ του Σάο Πάολο, του Ρίο ντε Τζανέιρο, του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ και τους Μινάς Ζεράις. Κορυφαία στιγμή της «Μπαέα» ήταν το πρωτάθλημα Βραζιλίας το 1959, έκτοτε όμως είχε χαθεί από το «ραντάρ», περιοριζόμενη σε τίτλους, που αφορούσαν διοργανώσεις σε Πολιτειακό επίπεδο. Μέχρι το 1988, όταν η ομάδα των Νεουμάρ (κεντρικός αμυντικός), Τσάρλες (επιθετικός) και Μπομπό (επιθετικός) με προπονητή τον Εβαρίστο ντε Μασέδο επανήλθε σε κορυφαίο ανταγωνιστικό επίπεδο, διεκδικώντας το Μπραζιλεϊράο Α’ 1988. Στους «8» απέκλεισε την Σπορτ Ρεσίφε και στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης αντιμετώπισε την σπουδαία Φλουμινένσε των Εντίνιο (αμυντικός), Ρομερίτο (Παραγουανός διεθνής μέσος) και Ουάσινγκτον (επιθετικός). Οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0, στην πρώτη αναμέτρηση και η πρόκριση στους τελικούς θα κρινόταν στον επαναληπτικό.

Ο κόσμος της ομάδας «διψούσε» για την επιστροφή του συλλόγου στην κορυφή της Βραζιλίας. Ετσι, στο γήπεδο της Μπαΐα βρέθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου του 1989 (τα πλέι - οφ του 1988 έγιναν αρχές του 1989) 110.483 φίλαθλοι, ρεκόρ σταδίου, ενώ άλλοι 30.000 βρισκόντουσαν απέξω! Μόλις στο 2ο λεπτό ο Ουάσινγκτον με σουτ εντός μεγάλης περιοχής έδωσε το προβάδισμα στη Φλουμινένσε. Οι παίκτες της Μπαΐα όμως δεν πτοήθηκαν και βγήκαν στην επίθεση, με τους χιλιάδες οπαδούς τους να τους επευφημούν σε κάθε κίνησή τους. Ετσι, στο 20ο λεπτό, μετά από εκτέλεση φάουλ από πλάγια και δεξιά ο Μπομπό με δυνατή κεφαλιά ισοφάρισε σε 1-1, ενώ στο 56’ ο Ζιλ Σερτζιπάνο εκμεταλλεύτηκε λάθος της αντίπαλης άμυνας και με δυνατό σουτ στο ύψος πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό 2-1 υπέρ των γηπεδούχων. Οι πανηγυρισμοί ήταν έξαλλοι και κράτησαν όλη τη νύχτα αφού η αναμέτρηση είχε συμπέσει με το ξακουστό Καρναβάλι της περιοχής. Λίγες μέρες αργότερα η «Μπαέα» αντιμετώπισε στους τελικούς της διοργάνωσης την Ιντερνασιονάλ και κατάφερε να κατακτήσει το Μπραζιλεϊράο Α’ 1988!  
 
Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΜΠΑΪΑ: Ρονάλντο - Ταραντίνι, Νεουμάρ, Κλαουντίρ, Εντίνιο - Πάουλο Ροντρίγκες, Ζε Κάρλος, Μπομπό - Ζιλ Σερτζιπάνο, Τσάρλες, Μαρκίνιος

ΦΛΟΥΜΙΝΕΝΣΕ: Ρικάρντο Πίντο - Κάρλος Αντρέ, Εντσον Μαριάνο, Εντίνιο, Εντουάρντο - Ζαντίρ, Ντονιζέτε, Πάουλο Αντρεόλι - Κακάου (Σίλβιο), Ουάσινγκτον, Ρομερίτο (Ζε Μαρία)