Futbolatino - Copa America 1957

Κόπα Αμέρικα 1957: Οι "άγγελοι με τις βρώμικες φάτσες"!

Πρωταθλήματα

Copa America

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στους αγώνες που ξεχώρισαν στις διοργανώσεις του Κόπα Αμέρικα.

 

Το 1957 τη διοργάνωση φιλοξένησε το Περού με 7 ομάδες να συμμετέχουν, αφού η Βολιβία και η Παραγουάη επέλεξαν να μην πάρουν μέρος στους αγώνες. Το σύστημα διεξαγωγής ήταν απλό με τα Εθνικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα να τοποθετούνται μαζί σε έναν όμιλο, να δίνουν από 6 ματς το καθένα και αυτό με τους περισσότερους βαθμούς να κερδίζει το τρόπαιο. Στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής, η Αργεντινή και η Βραζιλία έπαιξαν "διαστημικό" ποδόσφαιρο!

Η "αλμπισελέστε" με την τριάδα των Αντζελίλο, Μάσκιο και Σιβόρι, γνωστοί και ως οι "άγγελοι με τις βρώμικες φάτσες", να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση σημείωσε συνολικά 25 γκολ! Είναι ενδεικτικό ότι διέσυρε με 8-2 την Κολομβία και με 6-2 τη Χιλή! Η "σελεσάο" των Ντίντι, Εβαρίστο και Πέπε πέτυχε 23 τέρματα, έχοντας ως κορυφαίες στιγμές το 9-0 εις βάρος της Κολομβίας και το 7-1 με αντίπαλο τον Ισημερινό! Το Κόπα Αμέρικα ήταν φυσικά υπόθεση των δύο τους και το ραντεβού είχε "κλειδώσει" για τις 3 Απριλίου του 1957 στην πρωτεύουσα Λίμα και το "Estadio Nacional".

To ντέρμπι εξελίχθηκε σε περίπατο της Αργεντινής, με τους Αντζελίλο (23'), Μάσκιο (87') και Κρουζ (90') να σκοράρουν κατά της Βραζιλίας και να εξασφαλίζουν στην "αλμπισελέστε" τον 11ο τίτλο της στη διοργάνωση. Οι "άγγελοι με τις βρώμικες φάτσες" είχαν αποζημιώσει τους συμπατριώτες τους. Όσο για τη "βερντεόρο", ένα χρόνο μετά στα γήπεδα της Σουηδίας θα πανηγύριζε το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο, έχοντας στην αποστολή της και έναν πιτσιρικά, τον Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, περισσότερο γνωστό ως... Πελέ!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Αντόνιο Αντζελίλο διέπρεψε στις Μπόκα Τζούνιορς, Ίντερ, Ρόμα και Μίλαν, όπου κατέκτησε το Σκουντέτο το 1967-68, ο Ουμπέρτο Μάσκιο σημείωσε πάνω από 90 γκολ στην καριέρα του σε Αργεντινή (Ράσινγκ Κλουμπ) και Serie A (Μπολόνια, Αταλάντα, Ίντερ, Φιορεντίνα), ενώ ο Ομάρ Σιβόρι κέρδισε τη "Χρυσή Μπάλα" το 1961, έχοντας στο τέλος της καριέρας του συνολικά 5 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα και 211 γκολ σε 313 ματς με τις Ρίβερ Πλέιτ, Γιουβέντους και Νάπολι!


Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ντομίνγκεζ, Ντελάκα, Βάιρο, Χιμένεζ, Ρόσι, Σαντλίν, Κορμπάτα, Μάσκιο, Αντζελίλο, Σιβόρι, Κρουζ.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζιλμάρ (Καστίγιο), Ντζάλμα Σάντος, Έντσον, Ζοζίμο, Ολάβο, Ρομπέρτο Μπελανγκέρο, Ζοέλ, Ζιζίνιο (Ντίνο Σάνι), Εβαρίστο (Ίντιο), Ντίντι, Πέπε.