Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (2015)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

2015

Το Κόπα Αμέρικα 2015 διοργάνωσε η Χιλή από τις 11 Ιουνίου, έως τις 4 Ιουλίου. Οι αναμετρήσεις φιλοξενήθηκαν στις πόλεις Αντοφαγκάστα, Βίνια ντελ Μαρ, Σαντιάγκο της Χιλής και Κονσεπσιόν. Πήραν μέρος οι 10 χώρες - μέλη της CONMEBOL, το Μεξικό και η Τζαμάικα, έπειτα από πρόσκληση. Οι ομάδες χωρίστηκαν αρχικά σε 3 ομίλους των 4, από τους οποίους προκρίθηκαν στους «8» οι δύο πρώτοι της βαθμολογίας και οι δύο καλύτεροι 3οι στην κατάταξη από κάθε γκρουπ. Τον τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία της κατέκτησε η Χιλή.

Η «ρόχα» πήρε την 1η θέση στον Α’ όμιλο με 7 βαθμούς. Συγκεκριμένα, στην πρεμιέρα επικράτησε 2-0 (66’ πεν. Βιντάλ, 83’ Βάργκας) του Ισημερινού, αλλά για τη 2η αγωνιστική παραχώρησε 3-3 (21’ και 54’ πεν. Βιντάλ, 41’ Βάργκας - 20’ και 65’ Βουόσο, 28’ Χιμένες) στο Μεξικό. Για την 3η αγωνιστική επέστρεψε στις νίκες, επικρατώντας 5-0 (2’ και 65’ Αρανγκίθ, 36’ Σάντσες, 78’ Μεντέλ, 85’ αυτ. Ραλντές) της Βολιβίας. Στην προημιτελική φάση απέκλεισε την Ουρουγουάη (1-0, 80’ Ισλα), ενώ στους «4» λύγισε την αντίσταση του Περού με 2-1 (41’ και 63’ Βάργκας - 60’ αυτ. Μεντέλ). Στον τελικό κέρδισε την Αργεντινή με 4-1 στη διαδικασία των πέναλτι, μετά το 0-0 στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης.

Πρώτοι σκόρερς της διοργάνωσης με 4 γκολ αναδείχθηκαν ο Πάολο Γκερέρο και ο Εντουάρντο Βάργκας. Ο Περουβιανός επιθετικός (Γκερέρο) είχε κερδίσει τη συγκεκριμένη διάκριση και το 2011. Από την πλευρά του, ο 29χρονος Χιλιανός φορ (Βάργκας) συμμετείχε στη δεύτερη μεγάλη διοργάνωση της καριέρας του μετά το Μουντιάλ του 2014. Ο «Τούρμπομαν», όπως είναι γνωστός στην πατρίδα του, ξεχώρισε με την παρουσία του στην Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε, με τη φανέλα της οποίας κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και το Κόπα Σουνταμερικάνα. Λιγότερο πετυχημένη ήταν η πορεία του στην Ευρώπη με τις Νάπολι, Βαλένθια, Κ.Π.Ρ. και Χόφενχαϊμ. Τώρα ανήκει στην Τίγκρες του Μεξικό.

Στην πρωταθλήτρια Χιλή του 2015 ξεχώρισαν με την παρουσια τους και ο τερματοφύλακας Κλαούντιο Μπράβο, ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος στο ρόλο του, στη συγκεκριμένη διοργάνωση, ο μέσος Αρτούρο Βιντάλ, που σημείωσε 3 γκολ, ο μεσοεπιθετικός Αλέξις Σάντσες, νυν παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο αμυντικός χαφ Γκάρι Μεντέλ, ο δεξιός μπακ - χαφ Μαουρίσιο Ισλα και ο μέσος Σαρλς Αρανγκίθ. Προπονητής της «ρόχα» ήταν ο Χόρχε Σαμπάολι.