Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (2011)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

2011

Το Κόπα Αμέρικα 2011 φιλοξένησε η Αργεντινή από την 1η, έως τις 24 Ιουλίου. Οι αγώνες έγιναν στις πόλεις Μπουένος Αιρες, Κόρδοβα, Λα Πλάτα, Σάντα Φε, Μεντόσα, Σαν Χουάν, Σαν Σαλβαδόρ ντε Χουχούι και Σάλτα. Συμμετείχαν οι 10 χώρες - μέλη της CONMEBOL συν το Μεξικό και την Κόστα Ρίκα μετά από πρόσκληση. Οι ομάδες χωρίστηκαν αρχικά σε 3 ομίλους των 4, από τους οποίους προκρίθηκαν στους «8» οι δύο πρώτοι της βαθμολογίας και οι δύο καλύτεροι 3οι στην κατάταξη από κάθε γκρουπ. Τον τίτλο για 15η φορά στην ιστορία της κατέκτησε η Ουρουγουάη.

Η «σελέστε» (Ουρουγουάη) πήρε τη 2η θέση στον Γ’ όμιλο. Στην πρεμιέρα έφερε 1-1 (45’ Σουάρες - 23’ Γκερέρο) με το Περού, ενώ με το ίδιο σκορ (53’ Περέιρα - 64’ Σάντσες) ολοκληρώθηκε και η αναμέτρηση με τη Χιλή για τη 2η αγωνιστική. Στο φινάλε της φάσης των γκρουπ κέρδισε 1-0 (14’ Περέιρα) το Μεξικό. Στους «8» απέκλεισε στα πέναλτι (5-4) την Αργεντινή, έπειτα από το 1-1 (17’ Ιγκουαΐν - 5’ Πέρες) στο 90λεπτο, ενώ στον ημιτελικό γύρο επιβλήθηκε 2-0 (52’ και 57’ Σουάρες) του Περού. Στον τελικό της διοργάνωσης επικράτησε 3-0 (11’ Σουάρες, 41’ και 89’ Φορλάν) της Παραγουάης.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 5 γκολ αναδείχθηκε ο Πάολο Γκερέρο. Ο διεθνής Περουβιανός επιθετικός έγινε ο πρώτος παίκτης της «μπικολόρ» (Περού) που σημείωσε χατ - τρικ (στο 4-1 με τη Βενεζουέλα) σε Κόπα Αμέρικα, μετά τον συμπατριώτη του Τεόντορο «Λόλο» Φερνάντες το 1939! Ο «Καπιτάν» διακρίθηκε με την παρουσία του στη Γερμανία, όπου κατέκτησε 2 νταμπλ με την Μπάγερν, αλλά και στη Βραζιλία, όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής Σάο Πάολο με την Κορίνθιανς και Ρίο ντε Τζανέιρο με τη Φλαμένγκο. Με τη φανέλα της «τιμάο» (Κορίνθιανς) κέρδισε και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2012.

Εξάλλου, η πρωταθλήτρια Ουρουγουάη του Κόπα Αμέρικα 2011 είχε, ίσως μία από τις πιο ποιοτικές ομάδες στην ιστορία της. Στην άμυνα δέσποζε ο Ντιέγκο Γκοντίν, ενώ στη μεσαία γραμμή ο Ντιέγκο Πέρες έκανε σπουδαία δουλειά. Ωστόσο, η επιθετική της γραμμή ήταν αυτή που ξεχώριζε με τους Ντιέγκο Φορλάν, Εντισον Καβάνι και Λουΐς Σουάρες. Ο πρώτος υπήρξε σπουδαίος πολυεπιθετικός, έχοντας ως κορυφαίο «σταθμό» στην καριέρα του, την παρουσία του στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με την οποία κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ το 2010.