Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1939)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1939

Το 15ο Κόπα Αμέρικα διεξήχθη στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα και συγκεκριμένα στο «Εστάντιο Νασιονάλ» από τις 15 Ιανουαρίου, έως τις 12 Φεβρουαρίου. Τον τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία της κατέκτησε η «μπλανκιρόχα» (Περού) που πήρε την 1η θέση με 8 βαθμούς στο μίνι - πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, οι «Ινκας» (Περού) νίκησαν 5-2 τον Ισημερινό - έκανε ντεμπούτο στη διοργάνωση - , 3-1 τη Χιλή, 3-0 την Παραγουάη και 2-1 την Ουρουγουάη.

Μάνατζερ του Περού ήταν ο Αγγλος Τζον Ρίτσαρντ Γκρίνγουελ, πρώτος Ευρωπαίος που κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα. Ο Γκρίνγουελ είχε εργαστεί με επιτυχία στην Μπαρτσελόνα, τόσο, ως ποδοσφαιριστής (2 πρωταθλήματα Καταλονίας), όσο και ως προπονητής, κατακτώντας 2 Κόπα ντελ Ρέι και 5 πρωταθλήματα Καταλονίας. Το 1939 αναδείχθηκε και πρωταθλητής Περού με την Κλουμπ Ουνιβερσιτάριο, ενώ αργότερα ανέλαβε και την Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε της Κολομβίας.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 7 γκολ αναδείχθηκε ο Τεόντορο Φερνάντες. Ο «Λόλο» θεωρείται μαζί με τον Τεόφιλο Κουμπίγιας ως οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές στην ιστορία του Περού. Ηταν σπουδαίος επιθετικός, σημειώνοντας 24 γκολ σε 32 συμμετοχές στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του, ενώ σε συλλογικό επίπεδο πανηγύρισε 6 πρωταθλήματα με την Κλουμπ Ουνιβερσιτάριο, όπου πέτυχε 156 γκολ σε 180 εμφανίσεις. Σπουδαίος ποδοσφαιριστής εκείνης της ομάδας του Περού ήταν και ο φορ Χόρχε Αλκάντε, που πέτυχε 5 γκολ στο Κόπα Αμέρικα του 1939. Σε συλλογικό επίπεδο, αναδείχθηκε 3 φορές πρωταθλητής στην πατρίδα του, 2 με την Σπορτ Μπόις και μία με την Κλουμπ Ουνιβερσιτάριο και 2 φορές πρωταθλητής Αργεντινής με τη Ρίβερ Πλέιτ.

Εξάλλου, το Περού η Χιλή και η Βολιβία είχαν εμπλακεί σε πόλεμο από το 1879 έως το 1883 γνωστό ως «ο πόλεμος του Ειρηνικού» με αποτέλεσμα οι σχέσεις των κρατών και των λαών να μην είναι και οι καλύτερες. Ετσι, η αναμέτρηση του Περού με τη Χιλή στις 22 Ιανουαρίου ήταν «εθνική υπόθεση» και ο Ουρουγουανός διαιτητής Κάρλος Πουγιόλ είχε αρκετή δουλειά, προκειμένου το παιχνίδι να μη...ξεφύγει. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Τύπου οι κλωτσιές και τα δυνατά μαρκαρίσματα από τους παίκτες των δύο ομάδων διαδέχονταν το ένα το άλλο! Το τελικό 3-1 προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στους γηπεδούχους.