Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1935)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1935

Ο τελικός του Μουντιάλ το 1930 ανάμεσα στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή είχε αφήσει «ανοιχτούς λογαριασμούς» ανάμεσα στις δύο Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες και τους φιλάθλους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεξαχθεί το Κόπα Αμέρικα. Τελικά, το 1935 μετά από έντονες διαβουλεύσεις αποφασίστηκε να γίνει το 13ο τουρνουά στο Περού. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν «αναφορές» στο Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από πέντε χρόνια, η Εθνική Ουρουγάης φόρεσε κόκκινη φανέλα και άσπρο σορτς, ενώ η Εθνική Αργεντινής επέλεξε το λευκό, πάνω - κάτω!

Το Κόπα Αμέρικα διεξήχθη στο «Εστάντιο Νασιονάλ» της πρωτεύουσας Λίμα, η οποία γιόρταζε τη συμπλήρωση 400 ετών από την ίδρυσή της. Πήραν μερος το Περού, η Ουρουγουάη, η Αργεντινή και η Χιλή. Το τρόπαιο κατέκτησε για 7η φορά στην ιστορία της η «σελέστε» (Ουρουγουάη), που πήρε την 1η θέση με 6 βαθμούς στο μίνι - πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, οι «τσαρούας» (Ουρουγουάη) κέρδισαν 1-0 το Περού, επικράτησαν 2-1 της Χιλής και επιβλήθηκαν 3-0 της Αργεντινής.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 4 γκολ αναδείχθηκε ο Ερμίνιο Μασαντόνιο. Ο Αργεντινός επιθετικός είναι ένας από τους κορυφαίους σκόρερς στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας. Με τη φανέλα της Ουρακάν αγωνίστηκε σε 349 παιχνίδια από το 1931 έως το 1943 και σημείωσε 254 γκολ. Με τα χρώματα της «αλμπισελέστε» (Εθνική Αργεντινής) πέτυχε 21 τέρματα σε 19 εμφανίσεις!

Στα αξιοσημείωτα του Κόπα Αμέρικα το 1935 η πρώτη αλλαγή ποδοσφαιριστή στη διάρκεια αναμέτρησης. Συγκεκριμένα στο ματς της Αργεντινής με τη Χιλή στις 6 Ιανουαρίου ο Χιλιανός Ενρίκε Σορέλ μπήκε στη θέση του Μοϊσές Αβιλες στο 44ο λεπτό. Επειδή τότε δεν υπήρχαν πινακίδες για να καταλάβουν οι θεατές τι έγινε, ένας βροντόφωνος ενημέρωνε σχετικά το πλήθος!