Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1926)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1926

Το 10ο Κόπα Αμέρικα διοργάνωσε η Χιλή από τις 23 Οκτωβρίου, έως τις 3 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και στις εγκαταστάσεις του «Κάμπος ντε Σπορτ ντε Νουνιόα». Πήραν μέρος, εκτός από τους διοργανωτές και οι Ουρουγουάη, Αργεντινή, Παραγουάη και Βολιβία. Ο τίτλος κατέληξε για 6η φορά στην Ουρουγουάη, που πήρε την 1η θέση στο μίνι - πρωτάθλημα με 4 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα, επικράτησε 3-1 της Χιλής, κέρδισε 2-0 την Αργεντινή, συνέτριψε με 6-0 τη Βολιβία και επιβλήθηκε με 6-1 της Παραγουάης.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 7 γκολ αναδείχθηκε ο Νταβίντ Αρεγιάνο. Ο Χιλιανός εξτρέμ - επιθετικός υπήρξε ιδρυτής και ποδοσφαιριστής της θρυλικής Κόλο Κόλο, της οποίας το γήπεδο φέρει το όνομά του. Πέθανε στα 26 του μετά από επιπλοκές σε τραυματισμό που είχε υποστεί σε μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Αξιος αναφοράς είναι και ο Ουρουγουανός επιθετικός Εκτορ Κάστρο, ο οποίος πέτυχε 6 τέρματα. Ηταν γνωστός ως ο «Ελ Μάνκο», δηλαδή «αυτός με το ένα χέρι» επειδή όταν ήταν νεαρός είχε χάσει μέρος από το δεξί του χέρι σε ατύχημα με ηλεκτρικό αλυσοπρίονο. Εκανε σπουδαία καριέρα στη Νασιονάλ Μοντεβιδέο.

Εξάλλου, μέχρι το 1924 το γκολ από απευθείας εκτέλεση κόρνερ δεν μετρούσε. Ο κανονισμός άλλαξε στη συνέχεια και στο Κόπα Αμέρικα το 1926 σημειώθηκε και επίσημα το πρώτο γκολ με αυτόν τον τρόπο, που οι Λατινοαμερικάνοι χαρακτηρίζουν ως «γκολ ολίμπικο». Το πέτυχε ο Χιλιανός Ουμπέρτο Μορένο στο 47ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Βολιβία, που ολοκληρώθηκε με νίκη 7-1 υπέρ της «ρόχα» (Χιλή). Ανεπίσημα, πάντως, το πρώτο γκολ με αυτόν τον τρόπο το σημείωσε ο Αργεντινός Σεζάρεο Ονσάρι σε ένα φιλικό παιχνίδι με την Ουρουγουάη.