Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1924)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1924

Οπως είχε συμβεί ένα χρόνο πριν, έτσι και το 1924 η Παραγουάη δεν μπόρεσε να διοργανώσει το Κόπα Αμέρικα, με την Ουρουγουάη να αναλαμβάνει εκ νέου το τουρνουά. Οι αναμετρήσεις έγιναν στο «Πάρκε Σεντράλ» του Μοντεβιδέο από τις 12 Οκτωβρίου, έως τις 2 Νοεμβρίου και εκτός από τις δύο προαναφερθείσες χώρες πήραν μέρος η Αργεντινή και η Χιλή. Τον τίτλο, 5ος στην ιστορία της, κατέκτησε η «Μπάντα Οριεντάλ» (Ουρουγουάη) που πήρε την πρώτη θέση στο μίνι - πρωτάθλημα με 5 βαθμούς (5-0 τη Χιλή, 3-1 την Παραγουάη και 0-0 με Αργεντινή).

Πρώτος σκόρερ με 4 γκολ αναδείχθηκε ο Πέτρο Πετρόνε. Ο Ουρουγουανός επιθετικός ήταν γνωστός στους φιλάθλους, ως ο «Αρτιλέρο», ο «Κανονιέρης» για τη δεινή ικανότητά του στο σκοράρισμα. Είναι ενδεικτικό, ότι με τη φανέλα της Νασιονάλ Μοντεβιδέο πέτυχε 176 γκολ σε 148 εμφανίσεις, ενώ με τη Φιορεντίνα σημείωσε 37 τέρματα σε 40 συμμετοχές! Με τη φανέλα της Εθνικής Ουρουγουάης το ρεκόρ του ήταν 24 γκολ σε 29 εμφανίσεις. Μάλιστα, είναι ένας από τους λίγους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος που έχουν σημειώσει το «Γκραντ Σλαμ» (Κόπα Αμέρικα, Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο και Μουντιάλ).

Ακόμη ένας ποδοσφαιριστής που εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στη διάρκεια του 8ου Κόπα Αμέρικα ήταν ο Αμέρικο Τεσοριέρε. Ο Αργεντινός τερματοφύλακας θεωρείται ο πρώτος παίκτης που ξεχώρισε στη θέση του, στην ιστορία της «αλμπισελέσε» (Αργεντινή). Στην πατρίδα του ήταν γνωστός ως ο «Λα Γκλόρια», η «Δόξα» επειδή είχε κερδίσει πολλούς τίτλους στη διάρκεια της καριέρας του. Συγκεκριμένα, πανηγύρισε 14 τρόπαια με την Μπόκα Τζούνιορς και 2 Κόπα Αμέρικα με την Εθνική Αργεντινής.