Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1923)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1923

Το 7ο Κόπα Αμέρικα είχε αναλάβει, αρχικά να διοργανώσει η Παραγουάη, ωστόσο δεν είχε τις κατάλληλες υποδομές, με συνέπεια η διοργάνωση να γίνει στην Ουρουγουάη και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Μοντεβιδέο, από τις 29 Οκτωβρίου, έως τις 12 Δεκεμβρίου. Πήραν μέρος, εκτός από τους οικοδεσπότες και οι Αργεντινή, Παραγουάη και Βραζιλία. Τον τίτλο για 4η φορά στην ιστορία τους κατέκτησαν οι «τσαρούας» (Ουρουγουάη) που πήραν την 1η θέση με 6 βαθμούς (2-0 την Παραγουάη, 2-1 τη Βραζιλία και 2-0 την Αργεντινή) στο μίνι - πρωτάθλημα.

Πρώτοι σκόρερς της διοργάνωσης με 3 γκολ έκαστος αναδείχθηκαν οι Βιθέντε Αγκίρε και Πέδρο Πετρόνε. Ο πρώτος ήταν Αργεντίνος επιθετικός που έκανε σπουδαία καριέρα αγωνιζόμενος στις Ροσάριο Σεντράλ, Κλουμπ Ατλέτικο Σεντράλ Κόρντομπα και Νιούελς Ολντ Μπόις. Ο δεύτερος είναι μύθος στο ποδόσφαιρο της Ουρουγουαής, αφού εκτός από το Κόπα Αμέρικα κέρδισε με την Εθνική της πατρίδας του και 2 Χρυσά Ολυμπιακά Μετάλλια και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε συλλογικό επίπεδο δε, πανυγήρισε 2 πρωταθλήματα με τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν δύο Αρχές Ποδοσφαίρου στην Ουρουγουάη. Η Ενωση Ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης στην οποία συμμετείχε η Νασιονάλ Μοντεβιδέο και από την άλλη η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης, που υποστήριζε η μεγάλη αντίπαλος της Νασιονάλ, Πενιαρόλ. Ετσι, στην αποστολή για το Κόπα Αμέρικα 1923 δεν υπήρχε ποδοσφαιριστής των «καρμπονέρος» (Πενιαρόλ), μοναδική φορά που συνέβη αυτό στην ιστορία της «σελέστε»!

Προβλήματα με την στελέχωση των Εθνικών ομάδων τους είχαν και η Βραζιλία με την Αργεντινή. Στην πρώτη δεν πήραν μέρος οι παίκτες που ανήκαν σε συλλόγους του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο, με αποτέλεσμα η «σελεσάο μπραζιλέιρα» να γνωρίσει 3 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια, μοναδική φορά στην ιστορία της στα Κόπα Αμέρικα που έχασε όλα τα ματς που έδωσε! Οσον αφορά την Αργεντινή, υπήρχε διαμάχη ανάμεσα στους ερασιτέχνες και τους επαγγελματίες.