Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1922)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1922

Το 6ο Κόπα Αμέρικα ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στη Χιλή, αλλά η Βραζιλία ζήτησε να το οργανώσει αυτή, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της. Ετσι, το Ρίο ντε Τζανέιρο και συγκεκριμένα το γήπεδο «Ντας Λαρανιέιρας» φιλοξένησε τις αναμετρήσεις από τις 17 Σεπτεμβρίου, έως τις 22 Οκτωβρίου. Τον τίτλο, 2ο στην ιστορία της, κατέκτησε η «σελεσάο μπραζιλέιρα» (Βραζιλία) που επικράτησε 3-0 (11’ Νέκο, 48’ και 89’ Φομίγκα) της Παραγουάης σε αγώνα - μπαράζ.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 4 γκολ αναδείχθηκε ο Χουάν Φράνσια. Ο Αργεντινός επιθετικός σημείωσε δύο γκολ στο 4-0 εις βάρος της Χιλής και άλλα δύο στο 2-0 εις βάρος της Παραγουάης. Στη διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε σε δύο διαφορετικές περιόδους, τόσο στη Νιούελς Ολντ Μπόις, όσο και στη Ροσάριο Σεντράλ, ενώ ολοκλήρωσε την πορεία του στην Κλουμπ Ατλέτικο Προβινσιάλ. Με την πρώτη κατέκτησε 3 τίτλους και με τη δεύτερη 5.

Το παιχνίδι της Παραγουάης με την Αργεντινή στις 18 Οκτωβρίου ήταν επεισοδιακό. Ο Βραζιλιάνος διαιτητής της αναμέτρησης Ενρίκε Βινιάλ έδωσε πέναλτι εις βάρος των πρώτων, που προκάλεσε τις αντιδράσεις τους. Μάλιστα, όταν το εκτέλεσε πετυχημένα στο 79ο λεπτό για το τελικό 2-0 ο Χουάν Φράνσια στον αγωνιστικό χώρο βρισκόταν μόνο ο τερματοφύλακας της «αλμπιρόχα» (Παραγουάη) αφού οι συμπαίκτες του αποχώρησαν ως διαμαρτυρία για τις αποφάσεις του διαιτητή.

Η Παραγουάη συμμετείχε για 2η φορά στη διοργάνωση και παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανταγωνιστική, διεκδικώντας τον τίτλο από τη Βραζιλία που έπαιζε εντός έδρας. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της ήταν ο Μοντέστο Ντένις. Ο διεθνής τερματοφύλακας ξεχώρισε με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του και ήταν ο πρώτος που τράβηξε το ενδιαφέρον των φιλάθλων από την ομάδα των «γκουαρανιές» (Παραγουάη). Να σημειωθεί, ότι αγωνίστηκε και στο Μουντιάλ του 1930, ενώ διακρίθηκε και με τη φανέλα της Νασιονάλ Ασουνσιόν.