Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1920)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1920

Το 4ο Κόπα Αμέρικα διοργάνωσε η Χιλή, από τις 11 Σεπτεμβρίου, έως τις 3 Οκτωβρίου στην περιοχή του Βάλπαραϊσο. Συμμετείχαν, εκτός από τους οικοδεσπότες και οι Ουρουγουάη, Αργεντινή και Βραζιλία. Την πρώτη θέση κατέκτηση η «μπάντα οριεντάλ» (Ουρουγουάη) που τερμάτισε στην κορυφή της βαθμολογίας του μίνι - πρωταθλήματος έχοντας 5 βαθμούς σε 3 αναμετρήσεις (1-1 με Αργεντινή, 6-0 με Βραζιλία και 2-1 με Χιλή).

Πρώτοι σκόρερς της διοργάνωσης με 3 γκολ έκαστος αναδείχθηκαν οι Ουρουγουανοί Χοσέ Πέρες και Ανχελ Ρομάνο. Ο πρώτος, παίκτης της Πενιαρόλ, πέθανε τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή του Κόπα Αμέρικα από πνευμονία. Ο δεύτερος ήταν ένας από τους τέσσερις διεθνείς ποδοσφαιριστές της Ουρουγουάης που είχαν φτάσει τις 3 κατακτήσεις (1916, 1917, 1920) Κόπα Αμέρικα. Οι υπόλοιποι ήταν ο αμυντικός Αλφρέντο Φολίνιο, ο μέσος Πασκουάλ Σόμα και ο μέσος Αντόνιο Ουρντιναράν, όλοι τους παίκτες της Νασιονάλ Μοντεβιδέο.

Εξάλλου, το 2014 στην ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Βραζιλία γνώρισε τη συντριβή με 7-1 από τους Γερμανούς. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που έχασε με 6 γκολ διαφορά, αφού κάτι ανάλογο συνέβη στις 18 Σεπτεμβρίου του 1920, όταν ηττήθηκε με 6-0 από την Ουρουγουάη στο στάδιο «Βάλπαραϊσο Σπόρτινγκ Κλαμπ». Για τους «τσαρούας» (Ουρουγουάη) από δύο γκολ σημείωσαν ο Ανχελ Ρομάνο (23’ και 60’) και ο Χοσέ Πέρες (29’ και 65’), ενώ βρήκαν δίχτυα και οι Αντόνιο Ουρντιναράν (26’ πεν.) και Αντόνιο Κάμπολο (48’).

Το συγκεκριμένο Κόπα Αμέρικα ήταν και η πρώτη διοργάνωση στην οποία η Εθνική Χιλής φόρεσε την κόκκινη φανέλα, χρώμα που διατηρεί και στις μέρες μας. Το έκανε στο παιχνίδι με τη Βραζιλία στις 11 Σεπτεμβρίου του 1920, όταν ηττήθηκε με 1-0. Να σημειωθεί, ότι στο ανεπίσημο τουρνουά στην Αργεντινή το 1910 (είχαν αγωνιστεί εκτός από τη Χιλή, οι οικοδεσπότες και η Ουρουγουάη) είχε εμφανιστεί με ερυθρόλευκη ενδυμασία, ενώ αργότερα είχε επιλέξει το λευκό, έχοντας στο πέτο το σήμα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας.