Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1919)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1919

Το 3ο Κόπα Αμέρικα είχε αναλάβει να διοργανώσει η Βραζιλία το 1918. Ωστόσο, η επιδημία της «ισπανικής γρίπης» που έπληξε το Ρίο ντε Τζανέιρο λίγες μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά, ανάγκασε τους διοργανωτές να το μεταθέσουν για το 1919. Το πρωτάθλημα διεξήθχη από τις 11 έως τις 29 Μαΐου με τη συμμετοχή των Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή και Χιλή. Το τρόπαιο κατέκτησε η «σελεσάο μπραζιλέιρα», κερδίζοντας σε μπαράζ με 1-0 την Ουρουγουάη, αφού αμφότερες είχαν πάρει 5 βαθμούς σε 3 αναμετρήσεις.

Πρώτοι σκόρερς της διοργάνωσης αναδείχθηκαν οι Βραζιλιάνοι Αρτούρ Φρίντενραϊχ και Νέκο με 4 γκολ έκαστος. Ο πρώτος, επιθετικός, αποτελεί μυθική μορφή στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, αφού στην καριέρα του που ξεκίνησε το 1909 και ολοκληρώθηκε το 1935 σε ηλικία 43 ετών, φέρεται να σημείωσε πάνω από 1300 γκολ! Τεράστιο επίτευγμα, με δεδομένο ότι ήταν «μιγάς» και εκείνη την εποχή στη Βραζιλία ήταν τρομερά δύσκολη η ζωή για τους μη λευκούς. Ο Νέκο αποτελεί το πρώτο ίνδαλμα στην ιστορία της Κορίνθιανς, αφού επρόκειτο για έναν ποδοσφαιριστή που μπορούσε να αγωνιστεί και ως φορ και ως μέσος, έχοντας μάλιστα 241 γκολ σε 296 εμφανίσεις με την «τιμάο» (Κορίνθιανς).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μπαράζ ανάμεσα στη Βραζιλία και την Ουρουγουάη για τον τελικό νικητή της διοργάνωσης, διήρκησε συνολικά 150 αγωνιστικά λεπτά! Συγκεκριμένα, οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0 με την ολοκλήρωση του 90λεπτου και ο Αργεντινός διαιτητής Χουάν Πέδρο Μπαρμπέρα αποφάσισε οι δύο ομάδες να παίξουν ακόμη δύο 30λεπτα, με ημίχρονο ενδιάμεσα. Τελικά, στο 122ο λεπτό του ματς ο Αρτούρ Φρίντενραϊχ σημείωσε το γκολ που έξασφάλισε στους Βραζιλιάνους το πρώτο Κόπα Αμέρικα της ιστορίας τους!

Εντύπωση με την παρουσία του στην Εθνική Βραζιλίας έκανε ο Μάρκος Καρνέιρο ντε Μεντόσα. Εκείνη την εποχή οι τερματοφύλακες ήταν κοντοί για τα δικά μας δεδομένα, με το ύψος τους να μην ξεπερνά το 1.75μ. Ο Βραζιλιάνος όμως γκολκίπερ ξεπερνούσε το 1.90 και μάλιστα «έριχνε ένα κεφάλι» σε όλους τους συμπαίκτες του, προκαλώντας δέος σε αντιπάλους και φιλάθλους. Στη διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε στη Φλουμινένσε και την Αμέρικα, ενώ αποχώρησε από το ποδόσφαιρο όταν έγινε επαγγελματικό.