Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1917)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1917

Η νικήτρια του πρώτου Κόπα Αμέρικα, Ουρουγουάη, ανέλαβε να διοργανώσει το 2ο τουρνουά. Αυτό, διεξήχθη στο Μοντεβιδέο από τις 20 Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου του 1917 και πήραν μέρος, εκτός από τους οικοδεσπότες, οι Αργεντινή, Βραζιλία και Χιλή. Το Κύπελλο κατέκτησαν και πάλι οι «Τσαρούας» (Ουρουγουάη), κερδίζοντας την 1η θέση στο μίνι - πρωτάθλημα με 6 βαθμούς σε 3 αναμετρήσεις (4-0 τη Χιλή, 4-0 τη Βραζιλία και 1-0 την Αργεντινή).

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 4 γκολ αναδείχθηκε ο Ουρουγουανός επιθετικός Ανχελ Ρομάνο. Ο «Λόκο» μπορούσε να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και ξεχώριζε για την σπουδαία τεχνική του κατάρτιση. Φόρεσε τη φανέλα της Νασιονάλ Μοντεβιδέο το 1910-11 και από το 1915 έως το 1928, κατακτώντας 8 πρωταθλήματα Ουρουγουάης και 7 θεσμούς Κυπέλλων. Συνολικά, σημείωσε 164 γκολ σε 388 συμμετοχές. Με την Εθνική της πατρίδας του πανηγύρισε 6 Κόπα Αμέρικα και ένα Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Στη συγκεκριμένη διοργάνωση ξεχώρισαν επίσης και τα αδέρφια Σκαρόνε. Ο Εκτορ Πέδρο, επιθετικός σημείωσε 2 γκολ για την Ουρουγουάη, ενώ ήταν από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που πέρασαν τον Ατλαντικό για να αγωνιστούν στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, φόρεσε τις φανέλες των Μπαρτσελόνα, Ιντερ και Παλέρμο, ενώ στην πατρίδα του γνώρισε τη δόξα με τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο. Ο αδερφός του Κάρλος, επίσης επιθετικός, βρήκε μία φορά δίχτυα στο τουρνουά του 1917. Μαζί αγωνίστηκαν για μία δεκαετία στη Νασιονάλ Μοντεβιδέο, ενώ πριν είχε παίξει και στην Αργεντινή με την Μπόκα Τζούνιορς.

Στα αξιοσημείωτα της διοργάνωσης του 1917, το πρώτο αυτογκόλ στην ιστορία των τουρνουά σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Συγκεκριμένα, το σημείωσε ο διεθνής Χιλιανός μέσος Λουΐς Αλμπέρτο Γκαρσία στην αναμέτρηση με τη Βραζιλία. Το τέρμα μπήκε στο 75ο λεπτό του αγώνα και ήταν αυτό που έδωσε, τελικά τη νίκη στους Βραζιλιάνους. Ο Γκαρσία ήταν βασικός και στα τρία παιχνίδια που έπαιξε η Χιλή στο Μοντεβιδέο.