Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1916)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

Η αρχή

Το 1910 επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την επανάσταση που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Αργεντινής αποφασίστηκε στο πλαίσιο των εορτασμών να διεξαχθεί ένα τουρνουά ποδοσφαίρου με την ονομασία «Κόπα Σεντενάριο». Πήραν μέρος, εκτός από τους οικοδεσπότες και οι Ουρουγουάη, Χιλή. Νικητές αναδείχθηκαν οι διοργανωτές, ωστόσο το συγκεκριμένο μίνι - πρωτάθλημα δεν θεωρείται επίσημο.

1916

Εξι χρόνια αργότερα (1916), τα δεδομένα είχαν αλλάξει και το Μπουένος Αιρες φιλοξένησε από τις 2 έως τις 17 Ιουλίου το πρώτο Κόπα Αμέρικα. Πήραν μέρος η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Βραζιλία και η Χιλή. Το τρόπαιο κατέκτησε η «Μπάντα Οριεντάλ» (Ουρουγουάη), τερματίζοντας 1η στο μίνι - πρώταθλημα, έχοντας 5 βαθμούς (2-1-0) σε 3 αναμετρήσεις (4-0 τη Χιλή, 2-1 τη Βραζιλία και 0-0 με την Αργεντινή).

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 3 γκολ αναδείχθηκε ο Ουρουγουανός Ισαμπέλο Γκραντίν, απόγονος Αφρικανών σκλάβων που είχαν μεταφερθεί στην αμερικανική ήπειρο τον προηγούμενο αιώνα. Ξεχώριζε για την ταχύτητά του και μάλιστα, εκτός από ποδοσφαιριστής ήταν και αθλητής του στίβου, όπου έτρεχε στα 200 και τα 400μ. Εκανε σπουδαία καριέρα στην Πενιαρόλ του Μοντεβιδέο.

Στα αξιοσημείωτα της πρώτης διοργάνωσης, η παρουσία του Χοσέ Μανουέλ Ντουράντ Λαγκούνα, ο οποίος σημείωσε το γκολ της Αργεντινής στο 1-1 με τη Βραζιλία. Ο παίκτης της Ουρακάν βρισκόταν στις κερκίδες του γηπέδου ως θεατής και επειδή δεν εμφανίστηκε για τους γηπεδούχους ο Αλμπέρτο Οχάκο, που δεν μπόρεσε να πάρει άδεια από την εργασία του, του ζητήθηκε να αγωνιστεί στη θέση του για να διεξαχθεί η αναμέτρηση!