Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1970

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Tricampeón»

Οι ομάδες της Αργεντινής επέστρεψαν στο Κόπα Λιμπερταδόρες το 1970, όχι όμως και εκείνες της Βραζιλίας, αφού η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της τελευταίας διατηρούσε τις ενστάσεις της για τον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης. Ετσι, πήραν μέροι οι Εστουδιάντες (κάτοχος του τροπαίου), Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ από την Αργεντινή, η Ουνιβερσιτάριο ντε λα Παζ και η Μπολιβάρ από τη Βολιβία, οι Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε και Ρέιντζερς από τη Χιλή, οι Ντεπορτίβο Κάλι και Αμέρικα ντε Κάλι από την Κολομβία, οι Λίγκα ντε Κίτο και Αμέρικα ντε Κίτο από τον Ισημερινό, οι Γκουαρανί και Ολίμπια από την Παραγουάη, οι Ουνιβερσιτάριο και Ντεφενσόρ Αρίκα από το Περού, οι Νασιονάλ και Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη και οι Ντεπορτίβο Γκαλίσια και Βαλένθια από τη Βενεζουέλα.

Στον πρώτο γύρο οι 18 ομάδες (η Εστουδιάντες προκρίθηκε απευθείας στην ημιτελική φάση), χωρίστηκαν σε 4 γκρουπ με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο του 2ου ομίλου η Πενιαρόλ επιβλήθηκε 11-2 της Βαλένθια στο Μοντεβιδέο, σκορ που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης. Στη 2η φάση οι 8 σύλλογοι χωρίστηκαν σε 3 γκρουπ. Η Ρίβερ Πλέιτ προκρίθηκε από το 1ο, η Πενιαρόλ από το 2ο και η Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε από το 3ο. Στους «4» η Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε και η Πενιαρόλ έδωσαν τρία συναρπαστικά και παράλληλα «σκληρά» ματς (1-0, 2-0, 2-2), με τους «καρμπονέρος» (Πενιαρόλ) να κερδίζουν την πρόκριση στη διαφορά των γκολ. Αντίθετα, στο άλλο ζευγάρι η Εστουδιάντες επικράτησε τόσο εκτός (0-1), όσο και εντός έδρας (3-1) της Ρίβερ Πλέιτ.

Στους τελικούς η Πενιαρόλ δεν είχε στη διάθεσή της, τους διεθνείς Λαντισλάο Ματζούρκιεβιτς (τερματοφύλακας), Πέδρο Ρότσα (μέσος) και Χούλιο Σέζαρ Κορτές (μέσος), που είχαν ενσωματωθεί στην προετοιμασία της Ουρουγουάης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό. Αντίθετα, η Εστουδιάντες υπολόγιζε στο βασικό «κορμό» της. Ετσι, κέρδισε 1-0 (87’ Νέστορ Τονιέρι) στη Λα Πλάτα και απέσπασε 0-0 στο Μοντεβιδέο, κερδίζοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά (Tricampeón) το Κόπα Λιμπερταδόρες. Μάλιστα, τα δύο τελευταία τρόπαια τα κατέκτησε αήττητη, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για τη διοργάνωση.

Εξάλλου, στους τελικούς του Διηπειρωτικού Κυπέλλου ηττήθηκε από τη Φέγενορντ. Οι Ολλανδοί πήραν ισοπαλία με σκορ 2-2 στην Αργεντινή και κέρδισαν 1-0 στην έδρα τους. Δύο αναδείχθηκαν οι πρώτοι σκόρερ, με 9 γκολ έκαστος, στο Κόπα Λιμπερταδόρες του 1970. Ο Ουρουγουανός Φρανσίσκο Μπερτόκι της Λίγκα ντε Κίτο, στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του και ο Αργεντινός Οσκαρ Μας της Ρίβερ Πλέιτ. Ο τελευταίος αποτελεί ίνδαλμα στην ιστορία της «λα μπάντα», έχοντας σημειώσει πάνω από 200 γκολ στα 12 συνολικά χρόνια παρουσίας του στο κλαμπ. Να σημειωθεί, ότι αγωνίστηκε και μια σεζόν (1973-74) στη Ρεάλ Μαδρίτης.