Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1969

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Polémica»


Το 1969 το γόητρο και η φήμη του Κόπα Λιμπερταδόρες δέχτηκαν ένα ισχυρό πλήγμα, εξαιτίας της διαμάχης ανάμεσα στη CONMEBOL και τις Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Οι δύο τελευταίες διαφωνούσαν (Polémica) με τον τρόπο που μοιράζονταν τα χρήματα της διοργάνωσης στις ομάδες που συμμετείχαν και ως αντίποινα απαγόρεψαν στους συλλόγους τους να αγωνιστούν στο θεσμό εκείνη τη χρονιά. Εξαίρεση αποτέλεσε η Εστουδιάντες, ως κάτοχος του τίτλου. Εξάλλου, πήραν μέρος οι Μπολιβάρ και Λιτοράλ από τη Βολιβία, οι Σαντιάγκο Ουόντερερς και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα από τη Χιλή, οι Ουνιόν Μαγκνταλένα και Ντεπορτίβο Κάλι από την Κολομβία, οι Ντεπορτίβο Κίτο και Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ από τον Ισημερινό, οι Ολίμπια και Σέρο Πορτένιο από την Παραγουάη, οι Σπόρτινγκ Κριστάλ και Χουάν Αουρίτς από το Περού, οι Πενιαρόλ και Νασιονάλ από την Ουρουγουάη και οι Κανάριας και Ντεπορτίβο Ιτάλια από τη Βενεζουέλα.

Στον πρώτο γύρο δεν σημειώθηκε κάποια έκπληξη, με τις Πενιαρόλ και Νασιονάλ να προκρίνονται ως αήττητες από τον 4ο όμιλο. Τα δύο κλαμπ από την Ουρουγουάη πέρασαν και από τη 2η φάση της διοργάνωσης και συναντήθηκαν εκ νέου στην ημιτελική φάση. Εκεί, το άλλο ζευγάρι ήταν αυτό ανάμεσα στην Εστουδιάντες και την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα. Οι κάτοχοι του τίτλου, που έκαναν στους «4» την είσοδό τους στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1969, ήταν καλύτεροι και με δύο νίκες (3-1 και 1-3) «καθάρισαν» τους Χιλιανούς. Στον «εμφύλιο» των «τσαρούας» (Ουρουγουανοί) χρειάστηκαν τρία ντέρμπι (2-0, 1-0, 0-0) για να αναδειχθεί ως νικήτρια (κέρδισε με περισσότερα γκολ) η Νασιονάλ.

Η Εστουδιάντες είχε διατηρήσει τον «κορμό» της ομάδας που κατέκτησε το τρόπαιο το 1968, αλλά είχε προσθέσει περισσότερη εμπειρία στο παιχνίδι της. Την ίδια στιγμή, η Νασιονάλ είχε ένα ανταγωνιστικό σύνολο, όπου ξεχώριζαν ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Μάνγκα, οι αμυντικοί Χούλιο Μοντέρο (πατέρας του Πάολο Μοντέρο) και Χουάν Μουτζίκα και οι φορ Λουΐς Κουμπίγια και Χούλιο Μοράλες. Οι τελικοί ήταν «μάχες», αλλά η αποτελεσματικότητα των Αργεντινών, τόσο στο Μοντεβιδέο (0-1, 66’ Εντουάρντο Φλόρες), όσο και στη Λα Πλάτα (2-0, 32’ Εντουάρντο Φλόρες, 38’ Μάρκος Κονιλιάρο) τους εξασφάλισε το τρόπαιο για 2η συνεχόμενη χρονιά.   

Αντίθετα, η Εστουδιάντες απέτυχε να διατηρήσει τον τίτλο του Διηπειρωτικού Κυπέλλο, όπου ηττήθηκε από τη Μίλαν. Συγκεκριμένα, έχασε με 3-0 στο Μιλάνο και επικράτησε με 2-1 στο Μπουένος Αιρες. Να σημειωθεί, ότι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των παικτών και όχι μόνο και στα δύο παιχνίδια. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1969 αναδείχθηκε με συνολικά 8 γκολ ο Αλμπέρτο Φερέρο της Σαντιάγκο Ουόντερερς. Ο Ουρουγουανός επιθετικός έκανε σπουδαία καριέρα, κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα Ουρουγουάης και το Κόπα Λιμπερταδόρες το 1966 με την Πενιαρόλ, ένα πρωτάθλημα Χιλής με τη Σαντιάγκο Ουόντερερς και ένα πρωτάθλημα Κολομβίας με τη Μιγιονάριος.