Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1968

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Antifutbol»

Το 1968 καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχών στη διοργάνωση του Κόπα Λιμπερταδόρες, αφού πήραν μέρος 21 ομάδες. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι Ράσινγκ Κλουμπ (κάτοχος του τίτλου), Ιντεπεντιέντε και Εστουδιάντες ντε λα Πλάτα από την Αργεντινή, οι Χόρχε Βίλστερμαν και Ολγουεϊς Ρέντι από τη Βολιβία, οι Παλμέιρας και Ναούτικο από τη Βραζιλία, οι Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα από τη Χιλή, οι Ντεπορτίβο Κάλι και Μιγιονάριος από την Κολομβία, οι Ελ Νασιονάλ και Εμελέκ από τον Ισημερινό, οι Γκουαρανί και Λιμπερτάδ από την Παραγουάη, οι Ουνιβερσιτάριο και Σπόρτινγκ Κρίσταλ από το Περού, οι Πενιαρόλ και Νασιονάλ από την Ουρουγουάη και οι Ντεπορτίβο Πορτουγκές και Γκαλίθια από τη Βενεζουέλα.

Στον πρώτο γύρο οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 γκρουπ. Από το πρώτο προκρίθηκαν στην επόμενη φάση η Εστουδιάντες και η Ιντεπεντιέντε, μάλιστα, η πρώτη επιβλήθηκε με σκορ 4-2 στην έδρα της δεύτερης! Στον 2ο όμιλο ξεχώρισαν οι εκπρόσωποι του Περού (Ουνιβερσιτάριο και Σπόρτινγκ Κριστάλ), ενώ στον 3ο τις δύο πρώτες θέσεις πήραν η Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα και η Εμελέκ, αντίστοιχα. Στο 4ο γκρουπ η Πενιαρόλ πέρασε ως 1η στη βαθμολογία και την ακολούθησε η Γκουαρανί, ενώ στο 5ο η Παλμέιρας ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της πρώτη και αήττητη, ενώ 2η τερμάτισε η Ντεπορτίβο Πορτουγκές. Στην επόμενη φάση οι ομάδες που πέρασαν χωρίστηκαν σε 3 ομίλους. Στον 1ο όμιλο η Εστουδιάντες απέκλεισε τις Ιντεπεντιέντε και Ουνιβερσιτάριο, κερδίζοντας την πρόκρισή της στην ημιτελική φάση. Εκεί, βρέθηκε ως 1η από το 2ο γκρουπ η Πενιαρόλ, ενώ η τρίτη ομάδα της «παρέας» ήταν η Παλμέιρας.

Στους «4» έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση και η Ράσινγκ Κλουμπ, κάτοχος του τροπαίου. Το πρώτο ζευγάρι ήταν ο «εμφύλιος» ανάμεσα στη Ράσινγκ Κλουμπ και την Εστουδιάντες. Οι δύο ομάδες σημείωσαν από μία νίκη στην έδρα τους και στον αγώνα μπαράζ που έδωσαν έφεραν ισοπαλία με σκορ 1-1. Πέρασε έτσι, στους τελικούς η «λεόν» (Εστουδιάντες), που είχε επικρατήσει με περισσότερα γκολ (3-0 / 0-2) της «ακαντέμια» (Ράσινγκ Κλουμπ). Πιο ξεκάθαρη η ανωτερότητά της Παλμέιρας απέναντι στην Πενιαρόλ, που «αποτυπώθηκε» με δύο νίκες (1-0 και 1-2).

Η Εστουδιάντες ήταν ομάδα του προπονητή, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Οσβάλντο Ζουμπέλντια, ο οποίος προτιμούσε ένα ποδόσφαιρο αντίδρασης, βασιζόμενος στην ανασταλτική οργάνωση. Παράλληλα, οι παίκτες του κλαμπ από τη Λα Πλάτα πολλές φορές «σχοινοβατούσαν» μεταξύ του δυνατού και του αντιαθλητικού στυλ ποδοσφαίρου (Antifutbol). Ωστόσο, τη φανέλα της φορούσαν σπουδαίοι παίκτες, όπως ο αμυντικός Οσκαρ Μαλμπερνά, ο μέσος Κάρλος Μπιλάρδο και ο φορ Χουάν Ραμόν Βερόν, πατέρας του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν. Αντίθετα, η Παλμέιρας ήταν στελεχωμένη με παίκτες - αρτίστες, όπως οι μέσοι Αντεμίρ και Ντουντού και έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο. Η Εστουδιάντες κέρδισε 2-1 (83’ Βερόν, 87’ Φλόρες - 30’ Σερβίλιο) στην έδρα της, ενώ η Παλμέιρας πήρε τη ρεβάνς με 3-1 (10’ και 68’ Τουπαζίνιο, 54’ Ρινάλντο - 72’ Βερόν) στο γήπεδό της. Χρειάστηκε αγώνας μπαράζ για την ανάδειξη του νικητή και έγινε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Επικράτησε με 2-0 (13’ Ριμπάουντο, 82’ Βερόν) η Εστουδιάντες και πανηγύρισε το πρώτο Κόπα Λιμπερταδόρες στην ιστορία της.

Η «λεόν» (Εστουδιάντες) κατέκτησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο εις βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-0 / 1-1) σε δύο επεισοδιακά ματς. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ στο Κόπα Λιμπερταδόρες του 1968 αναδείχθηκε με συνολικά 11 γκολ ο Τουπαζίνιο της Παλμέιρας. Ο Βραζιλιάνος φορ πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του με τη φανέλα της «βερντάο», με την οποία κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Βραζιλίας και ισάριθμα Παουλίστα, μεταξύ άλλων.