Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1967

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1967

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«La Academia»

Η φόρμουλα διεξαγωγής του Κόπα Λιμπερταδόρες παρέμεινε η ίδια για το 1967 με τις πρωταθλήτριες και τις ομάδες που πήραν τη 2η θέση στα εθνικά πρωταθλήματα να συμμετέχουν στη διοργάνωση. Ετσι, πήραν μέρος οι Ράσινγκ Κλουμπ και Ρίβερ Πλέιτ από την Αργεντινή, Μπολιβάρ και 31 ντε Οτούμπρε από τη Βολιβία, Κρουζέιρο και Σάντος από τη Βραζιλία, Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα και Κόλο Κόλο από τη Χιλή, Σάντα Φε και Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν από την Κολομβία, Μπαρτσελόνα και Εμελέκ από τον Ισημερινό, Σέρο Πορτένιο και Γκουαρανί από την Παραγουάη, Ουνιβερσιτάριο και Σπορτ Μπόις από το Περού, Νασιονάλ και Πενιαρόλ (κάτοχος του τίτλου) από την Ουρουγουάη και οι Ντεπορτίβο Ιταλία και Γκαλίθια από τη Βενεζουέλα.

Στον πρώτο γύρο οι ομάδες χωρίστηκαν σε 3 ομίλους. Στον πρώτο ξεχώρισαν η Κρουζέιρο (1η θέση, 15π. 7-1-0) και η Ουνιβερσιτάριο (2η θέση, 11π. 5-1-2), ενώ από το δεύτερο προκρίθηκαν η Ράσινγκ Κλουμπ (1η θέση, 17π. 8-1-1) και η Ρίβερ Πλέιτ (2η θέση, 15π. 6-3-1). Στο 3ο γκρουπ την 1η θέση πήρε η Νασιονάλ Μοντεβιδέο (19π. 9-1-2) και την ακολούθησε η Κόλο Κόλο (15π. 7-1-4). Στον επόμενο γύρο οι σύλλογοι χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Στο πρώτο η Ράσινγκ Κλουμπ και η Ουνιβερσιτάριο ισοβάθμησαν στην κορυφή με 9 πόντους (4-1-1) και χρειάστηκε αγώνας μπαράζ, τον οποίο κέρδισε με σκορ 2-1 η «λα ακαντέμια» (Ράσινγκ). Στο δεύτερο η Νασιονάλ Μοντεβιδέο έδωσε μεγάλες «μάχες» απέναντι στις Κρουζέιρο και Πενιαρόλ, κερδίζοντας τελικά την 1η θέση (5π. 2-1-1) και το «εισιτήριο» για τους τελικούς της διοργάνωσης.

Εκεί, τόσο το πρώτο ματς στην Αργεντινή, όσο και η ρεβάνς στην Ουρουγουάη ολοκληρώθηκαν χωρίς γκολ και χρειάστηκε αγώνας μπαράζ για τον τίτλο. Εγινε στη Χιλή και τον κέρδισε με σκορ 2-1 (14’ Ζοάο Καρντόσο, 43’ Νορμπέρτο Ράφο - 79’ Μίλτον Βιέρα) η Ράσινγκ Κλουπ. Η «λα ακαντέμια» έπαιζε γρήγορο και δυναμικό ποδόσφαιρο, που άρεσε στους φιλάθλους, στηριζόμενη σε ορισμένους σπουδαίους παίκτες, όπως ο αμυντικός Ρομπέρτο Περφούμο, ο μέσος Αλφιο Μπασίλε και οι επιθετικοί Νορμπέρτο Ράφο και Ουμπέρτο Μάσκιο. Μάλιστα, έγινε και ο πρώτος σύλλογος από την Αργεντινή που κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο επικρατώντας στους τελικούς της Σέλτικ.

Εξάλλου, πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 14 γκολ αναδείχθηκε ο Νορμπέρτο Ράφο. Ο Αργεντινός επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του στην παραδοσιακή αντίπαλο της Ράσινγκ Κλουμπ, την Ιντεπεντιέντε, με την οποία αναδείχθηκε πρωταθλητής το 1960, ενώ είχε πολύ καλή παρουσία και στην Μπάνφιλντ. Επίσης, αγωνίστηκε και στο εξωτερικό, πρώτα στην Κολομβία με την Αμέρικα ντε Κάλι και στη συνέχεια στη Χιλή με τη φανέλα της Ουατσιπάτο.