Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1966

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Subcampeón»

Το 1966 οι χώρες που αποτελούν τη CONMEBOL αποφάσισαν τη συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων της Νοτίου Αμερικής και των συλλόγων που πήραν τη 2η θέση (Subcampeón) στα εθνικά τους πρωταθλήματα. Η συγκεκριμένη απόφαση συνετέλεσε στο να γίνει η διοργάνωση ακόμα πιο ανταγωνιστική και δημοφιλής στους φιλάθλους της ηπείρου. Ετσι, το 1966 πήραν μέρος η Ιντεπεντιέντε ως κάτοχος του τροπαίου και οι Μπόκα Τζούνιορς, Ρίβερ Πλέιτ από την Αργεντινή, οι Μουνισιπάλ και Χόρχε Βίλστερμαν από τη Βολιβία, η Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε και η Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα από τη Χιλή, η Εμελέκ και η 9 ντε Οτούμπρε από τον Ισημερινό, η Ολίμπια και η Γκουαρανί από την Παραγουάη, η Αλιάνσα Λίμα και η Ουνιβερσιτάριο από το Περού, η Πενιαρόλ και η Νασιονάλ από την Ουρουγουάη και η Λάρα με την Ντεπορτίβο Ιτάλια από τη Βενεζουέλα.

Στον πρώτο γύρο οι ομάδες χωρίστηκαν σε 3 γκρουπ. Από το πρώτο προκρίθηκαν η Ρίβερ Πλέιτ (17π. 8-1-1) και η Μπόκα Τζούνιορς (14π. 7-0-3). Από τον 2ο όμιλο πέρασαν στην επόμενη φάση η Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα (7π. 2-3-1) και η Γκουαρανί (6π. 2-2-2). Στο 3ο γκρουπ τις δύο πρώτες θέσεις πήραν η Πενιαρόλ (16π. 8-0-2) και η Νασιονάλ (15π. 7-1-2). Η επόμενη φάση ήταν τυπικά η ημιτελική, ωστόσο και πάλι οι ομάδες χωρίστηκαν σε γκρουπ, δύο αυτή τη φορά, ενώ την είσοδό της στη διοργάνωση έκανε και η Ιντεπεντιέντε, κάτοχος του τροπαίου. Στον 1ο όμιλο η Ρίβερ Πλέιτ έδωσε σκληρές «μάχες» απέναντι στις Μπόκα Τζούνιορς και Ιντεπεντιέντε και πήρε τελικά το «εισιτήριο» για τους τελικούς κερδίζοντας σε αγώνα μπαράζ τη «ρόχο» (Ιντεπεντιέντε) με 2-1. Στο άλλο γκρουπ η Πενιαρόλ είχε πιο εύκολο έργο απέναντι στις Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα και Νασιονάλ, τερματίζοντας στην πρώτη θέση με 6 βαθμούς (3-0-1).

Η Πενιαρόλ ήταν μια σπουδαία και έμπειρη ομάδα στην οποία ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Λαντισλάο Μαρτζούκιεβιτς, ο σκληροτράχηλος αμυντικός Πάμπλο Φορλάν (πατέρας του Ντιέγκο Φορλάν), ο βιρτουόζος φορ Χούλιο Αμπάντιε, ο «μπαρουτοκαπνισμένος» φορ Πέδρο Ρότσα και οι γκολτζήδες Αλμπέρτο Σπένσερ και  Χουάν Τζόγια. Ανταγωνιστικό σύνολο και «διψασμένο» για διάκριση ήταν η Ρίβερ Πλέιτ του εντυπωσιακού γκολκίπερ Αμαντέο Καρίσο, του Ουρουγουανού αμυντικού Ρομπέρτο Ματόσας πρώην παίκτη της Πενιαρόλ, του εξτρεμ Λουΐς Κουμπίγια, επίσης πρώην παίκτη των «καρμπονέρος» (Πενιαρόλ) και του δεινού σκόρερ Ντάνιελ Ονέγκα.

Στον πρώτο τελικό που έγινε στο Μοντεβιδέο η Πενιαρόλ επικράτησε 2-0 με γκολ των Αμπάντιε (75’) και Τζόγια (85’). Πιο δύσκολη αποδείχθηκε η επικράτηση της Ρίβερ Πλέιτ στο Μπουένος Αιρες, αφού βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, αλλά έκανε τελικά την ανατροπή, κερδίζοντας με 3-2 (38’ Ντ. Ονέγκα, 73’ Ερ. Ονέγκα, 52’ Σάμαρι - 32’ Πέδρο Ρότσα, 50’ Αλμπέρτο Σπένσερ). Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν έτσι σε αγώνα μπαράζ για τον τίτλο που έγινε στο Σαντιάγκο της Χιλής και ήταν συναρπαστικός. Συγκεκριμένα, η «μπάντα» (Ρίβερ Πλέιτ) προηγήθηκε με δύο γκολ διαφορά (28’ Ντ. Ονέγκα, 42’ Σολάρι), αλλά η Πενιαρόλ ήταν καταιγιστική στη συνέχεια, σημειώνοντας 4 τέρματα, σε κανονική διάρκεια και παράταση (67’ και 103’ Σπένσερ, 72’ Αμπάντιε, 109’ Ρότσα) για το τελικό 4-2 υπέρ της και το 3ο τρόπαιο στην ιστορία της, έπειτα από εκείνα του 1960 και του 1961.

Η Πενιαρόλ του 1966 ήταν πολύ δυνατή ομάδα και αυτό φάνηκε και στους τελικούς του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Εκεί, αναμετρήθηκε με τη Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία νίκησε τόσο στο Μοντεβιδέο, με 2-0 (39’ και 79’ Σπένσερ), όσο και στη Μαδρίτη, επίσης με 2-0 (28’ Ρότσα, 37’ Σπένσερ). Εξάλλου, πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων της Νότιας Αμερικής το 1966 αναδείχθηκε με 17 γκολ ο Ντάνιελ Ονέγκα της Ρίβερ Πλέιτ. Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού, ενώ πρέπει να σημειωθεί, ότι ο Αργεντινός επιθετικός είναι 4ος στη λίστα των κορυφαίων σκόρερς του Κόπα Λιμπερταδόρες με συνολικά 31 γκολ σε 47 ματς.