Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1965

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Rey de Copas»

Οπως είχε συμβεί με τις Πενιαρόλ και Σάντος, έτσι και η Ιντεπεντιέντε διατήρησε το τρόπαιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων της Νότιας Αμερικής την επόμενη σεζόν από την πρώτη κατάκτησή του. Το 1965 εκτός από τη «Rey de Copas» (Ιντεπεντιέντε) πήραν μέρος και οι Μπόκα Τζούνιορς Αργεντινής, Δε Στρόνγκεστ Βολιβίας, Σάντος Βραζιλίας, Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε Χιλής, Ντεπορτίβο Κίτο Ισημερινού, Γκουαρανί Παραγουάης, Ουνιβερσιτάριο Περού, Πενιαρόλ Ουρουγουάης και Γκαλίσια από τη Βενεζουέλα. Δεν συμμετείχε σύλλογος από την Κολομβία εξαιτίας διαμάχης της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με τη CONMEBOL.

Στον Α’ γύρο η Μπόκα Τζούνιορς στον 1ο όμιλο με 4 νίκες σε ισάριθμα ματς απέκλεισε τις Δε Στρόνγκεστ και Ντεπορτίβο Κίτο. Στο 2ο γκρουπ η Σάντος πήρε την πρώτη θέση, κάνοντας το «4 στα 4» απέναντι στις Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε και Ουνιβερσιτάριο. Στην κορυφή της βαθμολογίας του 3ου ομίλου βρέθηκε η Πενιαρόλ με 6 βαθμούς (3 νίκες και 1 ήττα) και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση εις βάρος των Γκουαρανί και Γκαλίσια. Απευθείας στους «4» της διοργάνωσης ως κάτοχος του τροπαίου προκρίθηκε η Ιντεπεντιέντε.

Στο πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών η Ιντεπεντιέντε αναμετρήθηκε με την Μπόκα Τζούνιορς. Η «Rey de Copas» επιβλήθηκε 2-0 εντός έδρας, αλλά στη ρεβάνς ηττήθηκε με 1-0 και χρειάστηκε μπαράζ. Εκεί, το τελικό 0-0 ευνόησε την Ιντεπεντιέντε που είχε κερδίσει με περισσότερα γκολ (2-1) τους «χενέιζες» (Μπόκα). Επικών διαστάσεων ήταν τα παιχνίδια της Πενιαρόλ με τη Σάντος. Στο πρώτο ματς που έγινε στη Βραζιλία οι «σαντίστας» κέρδισαν με 5-4 και τον Πελέ να σημειώνει δύο γκολ. Στον επαναληπτικό της Ουρουγουάης οι «καρμπονέρος» (Πενιαρόλ) επικράτησαν 3-2 και χρειάστηκε και εδώ αγώνας μπαράζ για την ανάδειξη του φιναλίστ. Εγινε στο Μπουένος Αιρες και επικράτησε με 2-1 η Πενιαρόλ. M.V.P. της συγκεκριμένης σειράς αγώνων ήταν χωρίς αμφιβολία ο επιθετικός Πέπε Σάσια, που σκόραρε και στα τρία παιχνίδια για τους Ουρουγουανούς.

Ο πρώτος τελικός στο «Ντόμπλε Βισέρα» της Αβεγιανέδα βρήκε νικήτρια την Ιντεπεντιέντε με γκολ του Ραούλ Μπερνάο στο 83’. Η Πενιαρόλ πήρε τη ρεβάνς στο Μοντεβιδέο, κερδίζοντας με 3-1 (14’ Νέστορ Γκονσάλβες, 43’ Μιγκέλ Ρέζνικ, 46’ Πέδρο Βιργκίλιο Ρότσα - 89’ Βιθέντε ντε λα Μάτα). Ωστόσο, στον αγώνα μπαράζ για τον τίτλο, που έγινε στο Σαντιάγκο της Χιλής, ο σύλλογος από την Αργεντινή ήταν καταιγιστικός (3-0 στο 33ο λεπτό) και με το τελικό 4-1 (9’ Κάρλος Πέρες, 27’ Ραούλ Μπερνάο, 33’ Ρόκε Αβαλάι, 81’ Οσβάλντο Μούρα - 44’ Χουάν Τζόγια) διατήρησε το τρόπαιο στην κατοχή του.

Εξάλλου, στη 2η συμμετοχή της στο Διηπειρωτικό Κύπελλο η Ιντεπεντιέντε ηττήθηκε και πάλι από την Ιντερ. Συγκεκριμένα, έχασε με 3-0 (3’ Πεϊρό, 22’ και 59’ Ματσόλα) στο Μιλάνο και παραχώρησε 0-0 στην Αβεγιανέδα. Να σημειωθεί, ότι πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Νότιας Αμερικής το 1965 αναδείχθηκε με 8 γκολ ο Πελέ. Ο «ο Rei» πρόσθεσε έτσι ακόμη έναν προσωπικό τίτλο στους δεκάδες που κέρδισε στη διάρκεια της εκθαμβωτικής καριέρας του.