Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1964

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Rojo campeón»

Μετά την Ουρουγουάη και τη Βραζιλία ήρθε και η σειρά της Αργεντινής να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Νότιας Αμερικής για πρώτη φορά. Αυτό έγινε το 1964, με την Ιντεπεντιέντε Αβεγιανέδα να κερδίζει το τρόπαιο και να γράφει το πρώτο κεφάλαιο στην ένδοξη ιστορία της στη διοργάνωση. Εκτός από τη «ρόχο» πήραν μέρος η Σάντος ως κάτοχος του θεσμού, η Αουρόρα Βολιβίας, η Μπαΐα Βραζιλίας, η Κόλο Κόλο Χιλής, η Μιγιονάριος Κολομβίας, η Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ Ισημερινού, η Σέρο Πορτένιο Παραγουάης, η Νασιονάλ Μοντεβιδέο Ουρουγουάης, η Αλιάνσα Λίμα Περού και η Ντεπορτίβο Ιτάλια από τη Βενεζουέλα.

Στον Α’ γύρο η Νασιονάλ Μοντεβιδέο προκρίθηκε από το 1ο γκρουπ εις βάρος των Σέρο Πορτένιο και Αουρόρα, ενώ η Ιντεπεντιέντε ήρθε πρώτη στον 2ο όμιλο με απολογισμό 3 νίκες και 1 ισοπαλία απέναντι στις Μιγιονάριος και Αλιάνσα Λίμα. Στο 3ο γκρουπ ξεχώρισε η Κόλο Κόλο που απέκλεισε τις Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ και Ντεπορτίβο Ιτάλια. Στην ημιτελική φάση η Ιντεπεντιέντε αντιμετώπισε τη Σάντος, η οποία ως κάτοχος του τροπαίου προκρίθηκε απευθείας στους «4». Η «ρόχο» ήταν εντυπωσιακή, αφού επιβλήθηκε 3-2 των «σαντίστας» στο «Μαρακανά», ενώ τους κέρδισε και με σκορ 2-1 στην Αβεγιανέδα. Στο άλλο ζευγάρι η Νασιονάλ Μοντεβιδέο ήταν ανώτερη της Κόλο Κόλο, την οποία κέρδισε δύο φορές με σκορ 4-2.

Ετσι, στους τελικούς βρέθηκαν δύο ομάδες που διεκδικούσαν για πρώτη φορά το τρόπαιο. Η Νασιονάλ Μοντεβιδέο, που είχε ενισχυθεί με τον γκολτζή Χοσέ Σανφιλίπο, ήταν ένα σκληροτράχηλο και ανταγωνιστικό σύνολο, κάτι που ίσχυε και στην περίπτωση της Ιντεπεντιέντε. Η τελευταία στηριζόταν περισσότερο στην αμυντική της λειτουργία, έχοντας στην ενδεκάδα της σπουδαίους αμυντικούς, όπως ο Ουρουγουανός Τόμας Ρολάν και ο Αργεντινός Χόρχε Μαλντονάντο. Παράλληλα, είχε μπροστά έναν επιθετικό, τον Μάριο Ροντρίγκες, που έκανε γκολ και τη... μισή ευκαιρία. Το πρώτο ματς στο Μοντεβιδέο ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ. Στη ρεβάνς του «Λα Ντόμπλε Βισέρα» ένα γκολ του Μάριο Ροντρίγκες στο 35ο λεπτό εξασφάλισε τη νίκη (1-0) και μαζί το τρόπαιο για τον σύλλογο από την Αργεντινή.

Στους τελικούς του Διηπειρωτικού Κυπέλλου η Ιντεπεντιέντε αναμετρήθηκε με την Ιντερ του Ελένιο Ερέρα και ηττήθηκε σε αγώνα μπαράζ στη Μαδρίτη. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης του 1964 αναδείχθηκε με 6 γκολ ο Μάριο Ροντρίγκες. Ο «Μαριούτσο» ήταν παίκτης - «κλειδί» για το στυλ παιχνιδιού της Ιντεπεντιέντε και δεν είναι τυχαίο ότι με τη φανέλα της γνώρισε τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του. Εξάλλου, εκτός από την πατρίδα του αγωνίστηκε και στη Χιλή, αρχικά με την Κόλο Κόλο και στη συνέχεια με την Αουντάξ Ιταλιάνο.