Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1963

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Η διοργάνωση των σούπερ - σταρ»

Το 1963 θα διοργανωθεί ένα εκ των κορυφαίων σε ποιότητα «Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων της Νότιας Αμερικής». Θα συμμετάσχουν, εκτός από τη Σάντος του Πελέ ως κάτοχος του τίτλου, η Μπόκα Τζούνιορς Αργεντινής, η Μποταφόγκο Βραζιλίας, η Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε Χιλής, η Μιγιονάριος Κολομβίας, η Εβερεστ Ισημερινού, η Ολίμπια Ασουνθιόν Παραγουάης, η Αλιάνζα Λίμα Περού και η Πενιαρόλ Ουρουγουάης. Δεν πήραν μέρος σύλλογοι από τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση η Μποταφόγκο των Γκαρίντσα και Ζαϊρζίνιο θα προκριθεί από τον 1ο όμιλο εις βάρος των Αλιάνσα Λίμα και Μιγιονάριος σημειώνοντας 4 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Την πρώτη θέση στον 2ο όμιλο θα πάρει η Πενιαρόλ των Αλμπέρτο Σπένσερ και Πέδρο Ρότσα, που νίκησε εύκολα δύο φορές την Εβερεστ. Στο 3ο γκρουπ, η Μπόκα Τζούνιορς των Χοσέ Σανφιλίπο, Αντόνιο Ρατίν, Σίλβιο Μαρτσολίνι και των Βραζιλιάνων Πάουλο Βαλεντίμ και Ορλάντο θα λυγίσει την αντίσταση της Ολίμπια Ασουνθιόν και της Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε. Στους «4» θα κάνει την είσοδό της στη διοργάνωση και η Σάντος, προνόμιο που απέκτησε με την κατάκτηση του τίτλου το 1962.

Η ημιτελική φάση ήταν συναρπαστική. Το πρώτο ζευγάρι, αυτό ανάμεσα στην Πενιαρόλ και την Μπόκα Τζούνιορς είχε ως τελικό νικητή τους «χενέιζες» (Μπόκα), που επικράτησαν 2-1 στο   Μοντεβιδέο και 1-0 στο Μπουένος Αιρες. Το άλλο ζευγάρι ήταν η γιγαντομαχία μεταξύ της Μποταφόγκο και της Σάντος, ή του Γκαρίντσα απέναντι στον Πελέ. Κερδισμένος βγήκε ο δεύτερος, αφού σκόραρε στο 1-1 του πρώτου ματς στο Σάο Πάολο και ήταν συγκλονιστικός στη ρεβάνς, πετυχαίνοντας χατ - τρικ για το τελικό 4-0 των «σαντίστας» στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Θεαματικοί ήταν και οι δύο τελικοί της διοργάνωσης. Στο «Μαρακανά», παρουσία 100.000 φιλάθλων η Σάντος επιβλήθηκε δύσκολα με 2-1 της Μπόκα Τζούνιορς. Στον επαναληπτικό του «Μπομπονιέρα» στο Μπουένος Αιρες, παρουσία 50.000 φιλάθλων οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο σκορ με τον Χοσέ Σανφιλίπο, αλλά οι «σαντίστας» έκαναν την ανατροπή με γκολ των Κουτίνιο και Πελέ και εξασφάλισαν το τρόπαιο για 2η συνεχόμενη χρονιά. Η «πέισε» (Σάντος) διατήρησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, λυγίζοντας μετά από τρία παιχνίδια την αντίσταση της Μίλαν.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης του 1963 με 7 γκολ αναδείχθηκε ο Χοσέ Φρανσίσκο Σανφιλίπο. Ο «ελ Νενέ - ο μικρός σε ελεύθερη μετάφραση» αγωνίστηκε μια χρονιά στην Μπόκα Τζούνιορς, έχοντας περάσει τη μεγαλύτερη διάρκεια της καριέρας του στη Σαν Λορένσο, όπου πέτυχε 238 γκολ σε συνολικά 258 ματς. Αγωνίστηκε με επιτυχία και εκτός Αργεντινής, συγκεκριμένα στην Ουρουγουάη με τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο και στη Βραζιλία με τις Μπανγκού και Μπαΐα. Αναδείχθηκε 4 φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Αργεντινής, ενώ πανηγύρισε, μεταξύ άλλων, τρία πρωταθλήματα με τη Σαν Λορένσο και ένα Κόπα Αμέρικα με την Αργεντινή.