Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1962

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Η Σάντος του Πελέ»

Το 1958 ο Πελέ είχε κάνει την εμφάνισή του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με την κατάκτηση του Μουντιάλ της Σουηδίας με τη φανέλα της Βραζιλίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν η σειρά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων της Νότιας Αμερικής να «υποκλιθεί» στο ταλέντο του. Το 1962 συμμετείχαν στη διοργάνωση η Πενιαρόλ Ουρουγουάης, ως κάτοχος του τροπαίου, η Ράσινγκ Κλουμπ Αργεντινής, η Μουνισιπάλ Βολιβίας, η Σάντος Βραζιλίας, η Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα Χιλής, η Μιγιονάριος Κολομβίας, η Εμελέκ Ισημερινού, η Σέρο Πορτένιο Παραγουάης, η Σπόρτινγκ Κριστάλ Περού και η Νασιονάλ Μοντεβιδέο ως πρωταθλήτρια Ουρουγουάης.

Στον πρώτο γύρο η Σάντος προκρίθηκε από έναν όμιλο με τρεις ομάδες (Σέρο Πορτένιο και Μουνισιπάλ οι υπόλοιπες), έχοντας απολογισμό 3 νίκες και 1 ισοπαλία σε συνολικά 4 αναμετρήσεις. Μάλιστα, επικράτησε 9-1 της Σέρο Πορτένιο στη Βραζιλία, με τον Πελέ να σκοράρει δύο φορές. Στον ημιτελικό γύρο βρήκε μεγαλύτερη αντίσταση με αντίπαλο την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα. Απέσπασε ισοπαλία με 1-1 στη Χιλή και «ίδρωσε» για να επικρατήσει με 1-0 στη ρεβάνς. Στους τελικούς την περίμενε η Πενιαρόλ, η οποία με τη σειρά της χρειάστηκε τρία ματς για να αποκλείσει τους συμπατριώτες της, της Νασιονάλ Μοντεβιδέο στους «4». Οι τελικοί ήταν συναρπαστικοί και επεισοδιακοί. Ο Πελέ ήταν τραυματίας και δεν αγωνίστηκε στο πρώτο ματς, που έληξε με νίκη (2-1) των «σαντίστας» στο Μοντεβιδέο, αλλά ούτε και στη ρεβάνς της «Βίλα Μπελμίρο» που δεν ολοκληρώθηκε, εξαιτίας επεισοδίων των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας με το σκορ 2-3 υπέρ των Ουρουγουανών. Επαιξε όμως στο μπαράζ για τον τίτλο, που έγινε στο Μπουένος Αιρες, σημειώνοντας δύο γκολ στο τελικό 3-0 της Σάντος κόντρα στην Πενιαρόλ, που της εξασφάλισε το τρόπαιο!

Η Σάντος του 1962 θεωρείται μια από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Εκτός από τον Πελέ, το ρόστερ της στελέχωναν παίκτες όπως ο τερματοφύλακας Γκίλμαρ, βασικός στην Εθνική Βραζιλίας που κατέκτησε τα δύο συνεχόμενα Μουντιάλ το 1958 και το 1962, ο μέσος Ζίτο, επίσης δύο φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής, όπως και ο επιθετικός Πέπε. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Λούλα, ο οποίος στη διάρκεια της καριέρας του κατέκτησε συνολικά 21 τίτλους. Ενας από αυτούς ήταν και το Διηπειρωτικό Κύπελλο το 1962 εις βάρος της Μπενφίκα του Εουσέμπιο. Ο «μαύρος πάνθηρας» βρήκε δίχτυα στο δεύτερο τελικό, αλλά «υποκλίθηκε» όπως και οι συμπαίκτες του στον τεράστιο Πελέ, που σημείωσε συνολικά 5 γκολ, δύο στον πρώτο τελικό που έγινε στη Βραζιλία και βρήκε νικήτρια με 3-2 τη Σάντος και χατ - τρικ στη ρεβάνς της Πορτογαλίας που έληξε με 2-5 υπέρ των «σαντίστας»!

Να σημειωθεί, ότι τη θέση του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ μοιράστηκαν τρεις παίκτες. Ο... συνήθης «ύποπτος» Αλμπέρτο Σπένσερ της Πενιαρόλ Ουρουγουάης, ο Κουτίνιο της Σάντος και ο Ενρίκε Ραϊμόντι της Εμελέκ Ισημερινού. Ο τελευταίος γνωστός ως ο «ελ μαεστρίτο - μικρός μαέστρος», αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία των «ελέκτρικος» (Εμελέκ), με τους οποίους κατέκτησε δύο τοπικά και ισάριθμα εθνικά πρωταθλήματα, μεταξύ άλλων.