Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1961

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

Το futbolatino.gr ξεκινά ένα αφιέρωμα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Νότιας Αμερικής.

Η επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης έδωσε ώθηση στη CONMEBOL που έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Νοτίου Αμερικής. Στη διοργάνωση του 1961 συμμετείχαν η Ιντεπεντιέντε Αργεντινής, η Χόρχε Βίλστερμαν Βολιβίας, η Παλμέιρας Βραζιλίας, η Κόλο Κόλο Χιλής, η Σάντα Φε Κολομβίας, η Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ Ισημερινού, η Ολίμπια Ασουνσιόν Παραγουάης, η Ουνιβερσιτάριο Περού και η Πενιαρόλ Ουρουγουάης.

Εχοντας διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τον «κορμό» της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο το 1960, η Πενιαρόλ υπερασπίστηκε με επιτυχία το τρόπαιο ένα χρόνο αργότερα. Στον πρώτο γύρο απέκλεισε την Ουνιβερσιτάριο, κερδίζοντας 5-0 εντός έδρας και χάνοντας με 2-0 στο Περού. Στον ημιτελικό αναμετρήθηκε με την Ολίμπια Ασουνσιόν, αντίπαλο της στους τελικούς του 1960. Ωστόσο, οι Ουρουγουανοί ήταν ανώτεροι και επικράτησαν δύο φορές (3-1 και 1-2) των Παραγουανών. Στους τελικούς την περίμενε η Παλμέιρας, μια σπουδαία ομάδα που είχε στο ρόστερ της παίκτες, όπως ο θρυλικός δεξιός μπακ Ντζάλμα Σάντος, ο δεξιός εξτρεμ Ζουλίνιο, που είχε φορέσει τη φανέλα της Φιορεντίνα, νωρίτερα στην καριέρα του και ο μέσος Τσινεζίνιο, ο οποίος αργότερα αγωνίστηκε στην Ιταλία με τις Γιουβέντους, Μόντενα, Κατάνια και Βιτσέντζα. Στο «Σεντενάριο» του Μοντεβιδέο η Πενιαρόλ κέρδισε με γκολ του Αλμπέρτο Σπένσερ προς το τέλος της αναμέτρησης. Στον επαναληπτικό, το «Πακαεμπού» στο Σάο Πάολο ήταν γεμάτο, αλλά οι Ουρουγουανοί άνοιξαν το σκορ με τέρμα του Σάσια στο 4ο λεπτό. Η «βερντάο» ισοφάρισε στη συνέχεια με τον Νάρντο, αλλά οι φιλοξενούμενοι στηριζόμενοι στην άριστη αμυντική λειτουργία τους, καθώς και στη μαχητικότητά τους κράτησαν το 1-1 έως το τέλος και κατέκτησαν το τρόπαιο.

Μάλιστα, η Πενιαρόλ έγινε και η πρώτη ομάδα από τη Νότια Αμερική που πανηγύρισε το Διηπειρωτικό Κύπελλο, κερδίζοντας μετά από δύο τελικούς και έναν αγώνα μπαράζ τη Μπενφίκα. Συγκεκριμένα, έχασε με 1-0 στην Πορτογαλία, αλλά επικράτησε 5-0 στην Ουρουγουάη και στο τρίτο ματς, επίσης στο «Σεντενάριο» του Μοντεβιδέο, νίκησε με 2-1 το σύλλογο από τη Λισαβόνα. Να σημειωθεί, ότι πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση του 1961 αναδείχθηκε με 4 γκολ ο Οσβάλντο Παντσούτο, παίκτης της Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε. Ο Αργεντινός επιθετικός αγωνίστηκε στην πατρίδα του με τις Σαν Λορένσο, Λος Αντες, Ατλάντα, Αρχεντίνος Τζούνιορς και Σαρμιέντο, αλλά γνώρισε την επιτυχία στην Κολομβία με την Σάντα Φε, με την οποία πανηγύρισε και ένα πρωτάθλημα.