Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1960

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

Το futbolatino.gr ξεκινά ένα αφιέρωμα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Νότιας Αμερικής.

Το... νερό είχε μπει στο αυλάκι και το 1960 η CONMEBOL διοργάνωσε για πρώτη φορά το Κύπελλο Πρωταθλητριών της Νότιας Αμερικής. Συμμετείχαν η Σαν Λορένσο Αργεντινής, η Χόρχε Βίλστερμαν Βολιβίας, η Μπαΐα Βραζιλίας, η Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε Χιλής, η Μιγιονάριος Κολομβίας, η Ολίμπια Ασουνσιόν Παραγουάης και η Πενιαρόλ Ουρουγουάης. Δεν πήραν μέρος οι σύλλογοι από το Περού, τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα.

Το τρόπαιο κατέληξε στην Πενιαρόλ, ένα κλαμπ που είχε «παλέψει» αρκετά τα προηγούμενα χρόνια για τη δημιουργία της διοργάνωσης. Οι «καρμπονέρος» είχαν κερδίσει το πρωτάθλημα στην Ουρουγουάη έπειτα από έναν επικό τελικό απέναντι στη Νασιονάλ, που ολοκληρώθηκε με συνολικά 7 αποβολές! Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της Νότιας Αμερικής 1960, οι «αουρινέγκρος» απέκλεισαν σχετικά εύκολα (7-1, 1-1) τη Χόρχε Βίλστερμαν Βολιβίας. Ωστόσο, στην ημιτελική φάση χρειάστηκαν αγώνα μπαράζ για να λυγίσουν την αντίσταση της Σαν Λορένσο. Το πρώτο ματς στο Μοντεβιδέο ολοκληρώθηκε με σκορ 1-1, ενώ στο 0-0 έμειναν οι δύο ομάδες στο Μπουένος Αιρες. Το τρίτο ματς κανονικά θα γινόταν σε ουδέτερη έδρα, αλλά ο τότε πρόεδρος της Πενιαρόλ προσέφερε 55.000 πέσος στους Αργεντινούς που δέχτηκαν να παίξουν στο «Σεντενάριο» του Μοντεβιδέο. Οι τυπικά, αλλά ουσιαστικά γηπεδούχοι επικράτησαν 2-1 και προκρίθηκαν στους διπλούς τελικούς απέναντι στην Ολίμπια Ασουνσιόν. Νίκησαν 1-0 στην έδρα τους και απέσπασαν 1-1 στην Παραγουάη εξασφαλίζοντας το τρόπαιο.

Η Πενιαρόλ του 1960 ήταν ένα εξαιρετικό σύνολο. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ουρουγουανός Ρομπέρτο Σκαρόνε, που κέρδισε τίτλους στην καριέρα του και εκτός της πατρίδας του, συγκεκριμένα στο Περού. Οι «καρμπονέρος» είχαν μια τρομερά δυνατή ενδεκάδα, στην οποία ξεχώριζαν ο αμυντικός Ρομπέρτο Ματόσας, ο μέσος Νέστορ Γκονσάλβες (ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία του κλαμπ), ο εξτρεμ Λουΐς Κουμπίγια, που φόρεσε στη συνέχεια και τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και ο επιθετικός Αλμπέρτο Σπένσερ. Ο τελευταίος, γνωστός ως «Καμπέτσα Μάτζικα - Μαγικό κεφάλι» θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Ισημερινού, ενώ κατέχει μέχρι την εποχή μας τη θέση του πρώτου σκόρερ στην ιστορία του Κόπα Λιμπερταδόρες με συνολικά 54 γκολ. Στη διοργάνωση του 1960 πέτυχε 7 και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.  

Να σημειωθεί, ότι η Πενιαρόλ ηττήθηκε στους τελικούς του Διηπειρωτικού Κυπέλλου απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Συγκεκριμένα, έμεινε στο 0-0 εντός έδρας και έχασε με 5-1 (3’ και 9’ Πούσκας, 4’ Ντι Στέφανο, 44’ Τσους Ερέρα, 51’ Χέντο - 80’ Σπένσερ) στη Μαδρίτη.