Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1948

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

Το futbolatino.gr ξεκινά ένα αφιέρωμα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Νότιας Αμερικής.

Τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα το ποδόσφαιρο στη Νότια Αμερική είχε γνωρίσει τεράστια άνθηση στις περισσότερες χώρες. Το 1916 διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Κύπελλο Εθνών της Νότιας Αμερικής (γνωστό αργότερα ως Κόπα Αμέρικα) και ορισμένοι παράγοντες επιθυμούσαν να υπάρξει μια αντίστοιχη διοργάνωση και σε συλλογικό επίπεδο, όπως το «Μιτρόπα Καπ» που γινόταν εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι δυσκολίες ήταν αρκετές και το μάξιμουμ ήταν η διοργάνωση αγώνων μεταξύ ομάδων από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη. Αυτό μέχρι το 1948, όταν ο τότε πρόεδρος της CONMEBOL, ο Χιλιανός Λουΐς Βαλενζουέλα αποφάσισε τη διεξαγωγή στην πατρίδα του ενός τουρνουά με ορισμένες από τις πρωταθλήτριες ομάδες της Νότιας Αμερικής. Πήραν μέρος οι Ρίβερ Πλέιτ Αργεντινής, Λιτοράλ Βολιβίας, Βάσκο ντα Γκάμα Βραζιλίας, Κόλο Κόλο Χιλής, Εμελέκ Ισημερινού, Ντεπορτίβο Μουνισιπάλ Περού και Νασιονάλ Μοντεβιδέο Ουρουγουάης.

Ηταν ένα σπουδαίο τουρνουά που κατέκτησε η Βάσκο ντα Γκάμα, τερματίζοντας στην πρώτη 1η θέση στην κατάταξη του μίνι πρωταθλήματος με 10 βαθμούς και χωρίς ήττα (4 νίκες και 2 ισοπαλίες). Η «Βασκάο» ήταν ένα ανταγωνιστικό σύνολο με τον επιθετικό Φριάτσα να ξεχωρίζει, έχοντας ως άξιο συμπαραστάτη τον τερματοφύλακα Μοασίρ Μπαρμπόσα. Οι δυο τους έπαιξαν δύο χρόνια αργότερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας με τον Μπαρμπόσα να δέχεται το φταίξιμο για το περίφημο «Μαρακανάτσο» από την Ουρουγουάη. Μεγάλη ποιότητα ως ομάδα είχε και η 2η Ρίβερ Πλέιτ, με τους Αλφρέντο Ντι Στέφανο, Φελίξ Λουστό, Χουάν Κάρλος Μουνιόθ, Χοσέ Μανουέλ Μορένο και Ανχελ Λαμπρούνα να στελεχώνουν μια από τις πιο επιθετικές ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου στη Νότια Αμερική. Το τουρνουά είχε μεγάλη επιτυχία και θεωρείται επίσημα ως η «πρόβα τζενεράλε» για το Κόπα Λιμπερταδόρες, που άργησε, αλλά δημιουργήθηκε τελικά το 1960 με την ονομασία Κόπα Καμπεόνες ντε Αμέρικα.

Να σημειωθεί, ότι πρώτος σκόρερ το 1948 με 5 γκολ αναδείχθηκε ο Ατίλιο Γκαρσία της Νασιονάλ Μοντεβιδέο. Ο Αργεντινός επιθετικός «μοίρασε» την καριέρα του στην πατρίδα του και τη γειτονική Ουρουγουάη. Συνολικά, πέτυχε 490 γκολ σε 435 ματς, ενώ με τη φανέλα της Νασιονάλ κατέκτησε 24 τίτλους. Επίσης, αναδείχθηκε 8 φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Ουρουγουάης, ενώ υπήρξε διεθνής, τόσο με την Αργεντινή, όσο και με την Ουρουγουάη!