Βέλες, Vélez Sarsfield
Νέα
Copa Libertadores

Supercopa Libertadores 1996

Το 1988 η CONMEBOL αποφάσισε τη διεξαγωγή μιας νέας διοργάνωσης του «Supercopa Libertadores João Havelange», στο οποίο συμμετείχαν ομάδες που είχαν κερδίσει το Κόπα Λιμπερταδόρες.

Στη διοργάνωση του 1996 συμμετείχαν οι Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Εστουδιάντες, Ιντεπεντιέντε, Ράσινγκ Κλουμπ, Ρίβερ Πλέιτ και Βέλες Σάρσφιλντ από την Αργεντινή, οι Κρουζέιρο, Φλαμένγκο, Γκρέμιο, Σάντος και Σάο Πάολο από τη Βραζιλία, η Κόλο Κόλο από τη Χιλή, η Ολίμπια Ασουνθιόν από την Παραγουάη, η Ατλέτικο Νασιονάλ από την Κολομβία και οι Νασιονάλ, Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη. Το τρόπαιο κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Βέλες. Η τελευταία ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στη διοργάνωση, αντιμετωπίζοντας την Γκρέμιο. Στη Βραζιλία απέσπασε ισοπαλία με σκορ 3-3 (41’ Σάουλο, 43’ Αρσε, 48’ Αΐλτον - 21’ Καμπς, 62’ Μορίγκι, 64’ αυτ. Γκαλβάο), ενώ στην Αργεντινή κέρδισε με 1-0 (67’ Μπασέντας). Στον επόμενο γύρο αναμετρήθηκε με την Ολίμπια Ασουνθιόν, σημειώνοντας δύο νίκες. Συγκεκριμένα, επικράτησε με 3-0 (19’ Τσιλαβέρτ, 43’ Καμπς, 84’ Μπασέντας) στο Μπουένος Αιρες, ενώ επιβλήθηκε και με 0-1 (29’ Καμπς) στην Παραγουάη.

Στην ημιτελική φάση την περίμενε η Σάντος, την οποία κέρδισε με 1-2 (22’ Αλεσάντρο - 11’ Ποσέ, 90’ πεν. Τσιλαβέρτ) στη Βραζιλία. Στον επαναληπτικό παραχώρησε ισοπαλία με σκορ 1-1 (25’ Ποσέ - 77’ Ρόμπερτ) και προκρίθηκε στους τελικούς. Το τρόπαιο το διεκδίκησε απέναντι στην Κρουζέιρο, επικρατώντας 0-1 (86’ πεν. Τσιλαβέρτ) στο Μπέλο Οριζόντε και νικώντας 2-0 (3’ Καμπς, 7’ αυτ. Ζέλσον) στην Αργεντινή. Στη Βέλες του 1996 ξεχώριζε η ηγετική παρουσία του Χοσέ Λουΐς Τσιλαβέρτ. Ο διεθνής εκείνη την εποχή Παραγουανός τερματοφύλακας ήταν ο αρχηγός της «φορτίν» (Βέλες), ενώ είχε και τη... συνήθεια να σκοράρει. Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής ήταν και ο διεθνής μέσος Κρίστιαν Μπασέντας, που αγωνίστηκε στη συνέχεια και στην Ευρώπη με τη φανέλα της Νιούκαστλ. Επίσης, μέλος της ομάδας ήταν και ο διεθνής φορ Πατρίσιο Καμπς, πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης το 1996, που αγωνίστηκε και στον ΠΑΟΚ το 2000, χωρίς όμως να διακριθεί με τις εμφανίσεις του.