Ιντεπεντιέντε, Independiente
Νέα
Copa Libertadores

Supercopa Libertadores 1995

Το 1988 η CONMEBOL αποφάσισε τη διεξαγωγή μιας νέας διοργάνωσης του «Supercopa Libertadores João Havelange», στο οποίο συμμετείχαν ομάδες που είχαν κερδίσει το Κόπα Λιμπερταδόρες.

Στη διοργάνωση του 1995 συμμετείχαν οι Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Εστουδιάντες, Ιντεπεντιέντε, Ράσινγκ Κλουμπ, Ρίβερ Πλέιτ και Βέλες Σάρσφιλντ από την Αργεντινή, οι Κρουζέιρο, Φλαμένγκο, Γκρέμιο, Σάντος και Σάο Πάολο από τη Βραζιλία, η Κόλο Κόλο από τη Χιλή, η Ολίμπια Ασουνθιόν από την Παραγουάη, η Ατλέτικο Νασιονάλ από την Κολομβία και οι Νασιονάλ, Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη. Το τρόπαιο κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Ιντεπεντιέντε. Η τελευταία ξεκίνησε την υπεράσπιση του τίτλου της, αφού το είχε κερδίσει και το 1994, αντιμετωπίζοντας τη Σάντος. Τα δύο ματς έληξαν με ισοπαλία, 1-1 (Αλβες - Τζαμέλι) στην Αργεντινή και 2-2 (Καμαντουκάια, Τζιοβάνι - Ματσόνι, Ντομίτσι) στη Βραζιλία, με αποτέλεσμα η πρόκριση να κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι, όπου επικράτησε με 3-2 η «ρόχο» (Ιντεπεντιέντε). Στους «8» ο αντίπαλος ήταν η Ατλέτικο Νασιονάλ, που κέρδισε 1-0 (35’ Μοσκέρα) στην Κολομβία, αλλά έχασε με 2-0 (8’ πεν. και 40’ Λόπες) στο «Λα Ντόμπλε Βισέρα» και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Στην ημιτελική φάση η Ιντεπεντιέντε αναμετρήθηκε με τη Ρίβερ Πλέιτ. Στην Αβεγιανέδα οι δύο ομάδες έφεραν 2-2 (46’ και 53’ Ματσόνι - 2’ πεν. και 44’ Φραντσέσκολι), ενώ χωρίς γκολ (0-0) ολοκληρώθηκε το παιχνίδι στο «Μονουμεντάλ». Ετσι, οι δύο ομάδες έλυσαν τις «διαφορές» τους από την άσπρη βούλα, με τη «ρόχο» (Ιντεπεντιέντε) να επικρατεί με 4-1 και να προκρίνεται στους τελικούς της διοργάνωσης. Εκεί, την περίμενε η Φλαμένγκο, που έχασε με 2-0 (38’ Μετσόνι, 72’ Ντομίτσι) στο πρώτο ματς που έγινε στο «Λα Ντόμπλε Βισέρα». Στον επαναληπτικό του Ρίο ντε Τζανέιρο οι Καριόκας (Φλαμένγκο) κέρδισαν με 1-0 (62’ Ρομάριο) στο «Μαρακανά», αλλά δεν ήταν αρκετό, προκειμένου να εξασφαλίσουν το τρόπαιο, που κατέληξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ιντεπεντιέντε. Στη νικήτρια ομάδα του 1995 ξεχώριζε ο μέσος Ντιέγκο Κάνια, που διέπρεψε στη συνέχεια και με τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς. Μέλος της ομάδας ήταν και ο βετεράνος επιθετικός Χόρχε Μπουρουσάγκα, νικητής του Μουντιάλ το 1986 με την Αργεντινή.