Μπραζιλεϊράο, Brasileirão
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο10: Σάντος - Φλαμένγκο 4-5 (Μπραζιλεϊράο Α’ 2011)

Το 2009 μια νέα σπουδαία «φουρνιά» ποδοσφαιριστών αναδείχθηκε στη Σάντος, με τους Νεϊμάρ και Πάουλο Γκάνσο να ξεχωρίζουν. Τα επόμενα χρόνια οι «σαντίστας» άρχισαν να κερδίζουν τίτλους, με το Κύπελλο Βραζιλίας και το Κόπα Λιμπερταδόρες να ξεχωρίζουν. Η ομάδα εκείνης της εποχής ήταν γνωστή ως «σαντάστικο» από το Σάντος και το «φαντάστικο», εξαιτίας του θεαματικού ποδοσφαίρου που έπαιζε. Προπονητής του συλλόγου ήταν ο Μουρίσι Ραμάλιο, «αρχιτέκτονας» της Σάο Πάολο των τριών συνεχόμενων Μπραζιλεϊράο στο 2ο μισό της δεκαετίας του 2000 (2006, 2007, 2008). Την ίδια στιγμή, η Φλαμένγκο είχε επιστρέψει στην κορυφή της Βραζιλίας το 2009, αλλά η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Ετσι, η διοίκηση του κλαμπ, προκειμένου να ικανοποιήσει, αλλά και να «γλυκάνει» τον κόσμο της ομάδας προχώρησε το 2011 στην απόκτηση του Ροναλντίνιο Γκαούτσο, ενός εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία της χώρας. Μάνατζερ της «Φλα» ήταν ο Βαντερλέι Λουσεμπούργκο, πολυνίκης και έμπειρος προπονητής, ο οποίος τη σεζόν 2005-06 εργάστηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής. Στο 4’ ο Μπόργκες με σουτ από την περιοχή έκανε το 1-0, ενώ στο 15’ ο ίδιος παίκτης διπλασίασε τα τέρματα της Σάντος. Στο 25’ ο Νεϊμάρ με εξαιρετικό σόλο πέτυχε το 3-0, μάλιστα το συγκεκριμένο γκολ κέρδισε το 2011 το βραβείο «Πούσκας» της FIFA. Ωστόσο δύο λεπτά αργότερα ο Ροναλντίνιο μείωσε για τη Φλαμένγκο, εκμεταλλευόμενος λάθος της αντίπαλης άμυνας, ενώ στο 31’ ο Τιάγκο Νέβες με κοντινή κεφαλιά πέτυχε το 3-2. Ακολούθησε ένα χαμένο πέναλτι του Ελάνο υπέρ των γηπεδούχων, για να γίνει το 3-3 με κεφαλιά του Ντέιβιντ στο 43ο λεπτό! Πέντε λεπτά στο 2ο ημίχρονο και ο Νεϊμάρ με πλασέ μέσα στη μεγάλη περιοχή έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους Παουλίστας. Η συνέχεια όμως, ανήκε στον «Ρόνι», που ισοφάρισε σε 4-4 στο 67’ με πανέξυπνη απευθείας εκτέλεση φάουλ και στο 81’ με ψύχραιμο πλασέ έκανε το 4-5, εξασφαλίζοντας στους Καριόκας τη νίκη και τους τρεις βαθμούς! Εκτός των 9 γκολ, οι δύο ομάδες έχασαν πολλές ευκαιρίες για επιπλέον τέρματα, ενώ τόσο ο Νεϊμάρ, όσο και ο Ροναλντίνιο δεν σταμάτησαν να ντριμπλάρουν!  

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΣΑΝΤΟΣ: Ραφαέλ - Παρά, Ντουρβάλ, Εντου Ντρασένα, Λεό - Αρούκα, Ιμπσον, Ελάνο (Αλαν Κάρντετς), Γκάνσο - Νεϊμάρ, Μπόργκες

ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ: Φελίπε - Λέο Μούρα, Ουέλιντον (Ντάβιντ), Ρονάλντο Αντζελίμ, Ζούνιορ Σέζαρ - Ουΐλιανς, Λουΐς Αντόνιο (Μποτινέλι), Ρενάτο, Τιάγκο Νέβες, Ροναλντίνιο - Ντέιβιντ (Ζαν)

  • Ροναλντίνιο
    Ροναλντίνιο
  • Νεϊμάρ
    Νεϊμάρ