Σάντος, Santos
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο9: Μποταφόγκο - Σάντος 0-5 (μπαράζ τίτλου 1962)

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 δέσποζαν στο ποδόσφαιρο της Βραζιλίας, ο Πελέ και ο Γκαρίντσα. Οι δύο τους ήταν συμπαίκτες στην εθνική Βραζιλίας και είχαν κατακτήσει ήδη δύο Παγκόσμια Κύπελλα (1958, 1962). Εντός των «τειχών» ο πρώτος με τη Σάντος και ο δεύτερος με την Μποταφόγκο διεκδικούσαν το εθνικό πρωτάθλημα. Οι «σαντίστας» είχαν κερδίσει τη διοργάνωση το 1961, αντίθετα η «φογκάο» δεν είχε πανηγυρίσει το συγκεκριμένο τίτλο. Οι δύο σύλλογοι ήταν στελεχωμένοι με τους κορυφαίους παίκτες, εκείνης της εποχής. Είναι ενδεικτικό, ότι εκτός από τους Πελέ και Γκαρίντσα, αγωνιζόντουσαν στα δύο κλαμπ και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Νίλτον Σάντος, Ζίτο, Ζαγκάλο, Γκιλμάρ, Μάουρο, Αμαρίλντο, Μενγκάλβιο, Κουτίνιο και Πέπε. Μάλιστα, ακόμη τρεις παίκτες, οι Μάνγκα, Ρίλντο και Λίμα θα συμμετείχαν αργότερα στην αποστολή της «σελεσάο μπραζιλέιρα» για το Μουντιάλ της Αγγλίας το 1966. Αναμενόμενο, λοιπόν, που οι Παουλίστας (Σάντος) και οι Καριόκας (Μποταφόγκο) ήταν οι φιναλίστ για το τρόπαιο του Μπραζιλεϊράο το 1962.

Με βάση τους κανονισμούς το πρωτάθλημα κέρδιζε η ομάδα που θα συμπλήρωνε δύο νίκες. Ο πρώτος τελικός διεξήχθη στο «Εστάντιο ντο Πακαεμπού» του Σάο Πάολο. Η Μποταφόγκο προηγήθηκε με τον Κουαρεντίνια στο 13ο λεπτό, αλλά η Σάντος «απάντησε» με τρία γκολ (33’ Πέπε, 47’ Κουτίνιο, 56’ Ντορβάλ). Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν (66’ Αμορούσο) το σκορ, αλλά οι γηπεδούχοι πέτυχαν και 4ο τέρμα με τον Πέπε στο 73’, ενώ στο 89ο λεπτό ο Αμαρίλντο διαμόρφωσε το τελικό 4-3 υπέρ των «σαντίστας». Στον επαναληπτικό που έγινε στο «Μαρακανά» η «φογκάο» δεν άφησ περιθώρια αντίδρασης στους «σαντίστας», επικρατώντας 3-0 (31’ Εντισον, 58’ Κουαρεντίνια, 70’ Αμαρίλντο). Ετσι, χρειάστηκε να παιχτεί και τρίτος τελικός, με έδρα το «Μαρακανά» και πάλι. Αυτή τη φορά όμως, ο Πελέ και οι συμπαίκτες του, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο, επιβλήθηκαν 5-0 των Καριόκας και κατέκτησαν το πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά! Ο «Βασιλιάς» σημείωσε δύο γκολ (75’ και 80’), ενώ από ένα τέρμα πέτυχαν οι Ντορβάλ (24’), Πέπε (39’) και Κουτίνιο (54’).

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΜΠΟΤΑΦΟΓΚΟ: Μάνγκα, Ρίλντο (Ζοέλ), Ζε Μαρία, Νίλτον Σάντος (Ζαντίρ), Ιβάν, Αΐρτον, Εντισον, Γκαρίντσα, Κουαρεντίνια, Αμαρίλντο, Ζαγκάλο

ΣΑΝΤΟΣ: Γκιλμάρ, Λίμα, Μάουρο, Καλβέτ, Ντάλμο, Ζίτο, Μενγκάλβιο, Ντορβάλ, Κουτίνιο (Τίτε), Πελέ, Πέπε