Γκρέμιο, Grêmio
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο12: Γκρέμιο - Σάο Πάολο 2-1 (τελικός 1981)

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η Γκρέμιο άρχισε να βγαίνει από την «σκιά» της Ιντερνασιονάλ, του άλλου μεγάλου κλαμπ του Πόρτο Αλέγκρε. Η «ιμορτάλ γκαούτσο» (Γκρέμιο) είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην Πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ για δύο συναπτά έτη (1979 και 1980) και πλέον στόχευε στο πρώτο Μπραζιλεϊράο Α’ της ιστορίας της. Στην ομάδα του 1981 ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Λεάο, ο κεντρικός αμυντικός Νιουμάρ, ο θρυλικός Ουρουγουανός σέντερ μπακ Ούγκο ντε Λεόν, ο αριστερός μπακ Κασεμίρο, ο αμυντικός χαφ Τσίνα, ο φορ Πάουλο Ισιντόρο, ο μέσος Βίλσον Ταντέι, ο ταχύτατος φορ Ταρτσίσο και ο γκολτζής Μπαλτάσαρ. Την ίδια εποχή ένα σπουδαίο κλαμπ πάλευε για την επιστροφή του στην κορυφή, έπειτα από τη νίκη στο Μπραζιλεϊράο Α’ 1977. Η Σάο Πάολο των διεθνών Βαλντίρ Πέρες (τερματοφύλακας), Γκετούλιο (σέντερ μπακ), Οσκαρ (σέντερ μπακ), Ντάριο Περέιρα (σέντερ μπακ, Ουρουγουανός), Μαρίνιο Τσάγκας (αμυντικός), Ρενάτο (φορ), Ασίς (επιθετικός), Σερτζίνιο Τσουλάπα (επιθετικός) και Ζε Σέρτζιο (επιθετικός).

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στον πρώτο τελικό του Μπραζιλεϊράο Α’ 1981, που έγινε στις 30 Απριλίου, στο «Ολίμπικο» του Πόρτο Αλέγκρε. Παρουσία 62.000 φιλάθλων οι γηπεδούχοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν τον παράγοντα έδρα. Το χαμένο πέναλτι του Μπαλτάσαρ και το 0-1 από κεφαλιά του Σερτζίνιο Τσουλάπα στο 39’ όμως, «πάγωσαν» τους οικοδεσπότες, που χρειαζόντουσαν έναν ήρωα και τον βρήκαν στο πρόσωπο του Πάουλο Ισιντόρο. Ο 28χρονος τότε φορ έκανε το παιχνίδι της καριέρας του, ισοφαρίζοντας στο 55’ με προβολή στο ύψος του πέναλτι και κάνοντας την ανατροπή στο σκορ, με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή στο 69ο λεπτό, όταν η μπάλα ξέφυγε από την αγκαλιά του Βαλντίρ Πέρες. Το τελικό 2-1 έδωσε το προβάδισμα στην «ιμορτάλ Γκαούτσο» (Γκρέμιο), η οποία επικράτησε των Παουλίστας και στον επαναληπτικό, αυτή τη φορά με 1-0 και κατέκτησε πανηγυρικά το πρώτο Μπραζιλεϊράο Α’ στην ιστορία της. Το 1983 το κλαμπ του Πόρτο Αλέγκρε θα κερδίσει και το πρώτο Κόπα Λιμπερταδόρες και θα ακολουθήσει και το Διηπειρωτικό Κύπελλο απέναντι στο Αμβούργο.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΓΚΡΕΜΙΟ: Λεάο (Ρεμί) - Ουτσόα, Νιούμαρ, Ντε Λεόν, Κασεμίρο - Τσίνα (Ρενάτο Σα), Πάουλο Ισιντόρο, Βίλσον Ταντέι - Ταρτσίσο, Μπαλτάσαρ, Ολνταΐρ

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ: Βαλντίρ Πέρες - Γκετούλιο, Οσκαρ, Περέιρα, Μαρίνιο Τσάγκας - Αλμίρ, Ρενάτο (Ασίς), Εβερτον - Πάουλο Σέζαρ, Σερτζίνιο Τσουλάπα, Ζε Σέρτζιο