Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 2018

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Superclásico»

Η Μπόκα Τζούνιορς και η Ρίβερ Πλέιτ συμμετείχαν συστηματικά στο Κόπα Λιμπερταδόρες και είχαν αναμετρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά ποτέ στους τελικούς της διοργάνωσης. Μέχρι το 2018, όταν οι δύο σύλλογοι διεκδίκησαν το τρόπαιο μέσα σε ένα «επεισοδιακό» περιβάλλον και με την «λα μπάντα» (Ρίβερ) τελικά να πανηγυρίζει τον τίτλο στη... Μαδρίτη.

Η Ρίβερ Πλέιτ απέσπασε ισοπαλία με σκορ 2-2 (54’  πεν. Ενρίκε Ντουράδο, 66’ Εβερτον - 55’ Μόρα, 87’ Μαγιάδα) στη Βραζιλία από τη Φλαμένγκο για την 1η αγωνιστική στη φάση των ομίλων. Στη συνέχεια, παραχώρησε 0-0 στην Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε, ενώ πήρε το «τρίποντο» στον Ισημερινό, απέναντι στην Εμελέκ, επικρατώντας 0-1 με γκολ του Χανιέρ Πινόλα στο 44ο λεπτό. Στην Αργεντινή επιβλήθηκε 2-1 (66’ Πράτο, 65’ Μαρτίνες - 90’ Πρεσιάδο) της ίδιας ομάδας, στο ξεκίνημα του 2ου γύρου, ενώ για την 5η αγωνιστική κέρδισε 0-1 (24’ Πράτο) στην Κολομβία την Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε. Στο φινάλε των υποχρεώσεών της στον 4ο όμιλο έφερε ισοπαλία χωρίς γκολ (0-0) απέναντι στη Φλαμένγκο. Ετσι, πήρε την 1η θέση με 12 βαθμούς, έχοντας απολογισμό 3 νίκες και 3 ισοπαλίες και συντελεστή τερμάτων 6-3 υπέρ.

Στον 2ο γύρο η Ρίβερ Πλέιτ αντιμετώπισε τη Ράσινγκ Κλουμπ. Οι δύο ομάδες έφεραν 0-0 στο «Ελ Σιλίνδρο», αλλά στον επαναληπτικό η «λα μπάντα» (Ρίβερ) επικράτησε 3-0 (10’ Πράτο, 27’ Παλάσιος, 80’ Σάντος Μπορέ) και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση. Εκεί, την περίμενε ακόμη ένας σύλλογος από την Αργεντινή, η Ιντεπεντιέντε. Στο πρώτο ματς που έγινε στην Αβεγιανέδα δεν αναδείχθηκε νικητής (0-0). Στο «Μονουμεντάλ» του Μπουένος Αιρες όμως, οι γηπεδούχοι νίκησαν 3-1 (48’ Σκόκο, 68’ Κιντέρο, 84’ Σάντος Μπορέ - 54’ Ρομέρο) και πέρασαν στους «4». Το εμπόδιο που κλήθηκαν να ξεπεράσουν οι «μιγιονάριος» (Ρίβερ) ήταν η Γκρέμιο. Στο Μπουένος Αιρες οι Βραζιλιάνοι κέρδισαν 0-1 (61’ Μίτσελ), αλλά το σύνολο του Μαρσέλο Γκαγιάρδο «απάντησε», νικώντας 1-2 (35’ Λέο Γκόμες - 81’ Μπορέ, 90’+4 πεν. Μαρτίνες) στο Πόρτο Αλέγκρε.

Η Ρίβερ Πλέιτ του 2018 συνδύαζε την ποιότητα με την αποτελεσματικότητα. Ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Φράνκο Αρμάνι, ο αμυντικός Χαβιέρ Πινόλα, οι μέσοι Εντσο Πέρες και Γκονζάλο Μαρτίνες και ο επιθετικός Λούκας Πράτο. Το αντίπαλο «δέος» στους τελικούς ήταν η Μπόκα Τζούνιορς των Λεονάρντο Χάρα (αμυντικός), Νατάν Ναντές (μέσος), Βίλμαρ Μπάριος (μέσος), Ραμόν Αμπιλα (επιθετικός), Ντάριο Μπενεντέτο (επιθετικός) και Κρίστιαν Παβόν (εξτρεμ). Στο «Μπομπονιέρα» οι δύο ομάδες έφεραν 2-2 (33’ Αμπιλα, 45’ Μπενεντέτο - 35’ Πράτο, 60’ αυτ. Ισκιερντός). Η ρεβάνς που ήταν προγραμματισμένη στο «Μονουμεντάλ» δεν έγινε εξαιτίας σοβαρών επεισοδίων και αποφασίστηκε έπειτα από «σήριαλ» να διεξαχθεί στη Μαδρίτη. Εκεί, η «λα μπάντα» (Ρίβερ) επιβλήθηκε 3-1 (67’ Πράτο, 108’ Κιντέρο, 120+1 Γκονζάλες - 43’ Μπενεντέτο) στην παράταση και κατέκτησε το τρόπαιο για 4η φορά (1986, 1996, 2015 οι προηγούμενες) στην ιστορία της.

Η Ρίβερ Πλέιτ συμμετείχε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, όπου ηττήθηκε (2-2, 4-5 πεν.) στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης από την Αλ-Αϊν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εξάλλου, πρώτοι σκόρερς με 9 γκολ έκαστος στο Κόπα Λιμπερταδόρες 2018 αναδείχθηκαν ο Βίλσον Μορέλο της Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε και ο Μιγκέλ Μπόρχα της Παλμέιρας. Ο Κολομβιανός φορ κατέκτησε το πρωτάθλημα της πατρίδας του με τη Σάντα Φε, ενώ τώρα αγωνίζεται στην Κολόν Αργεντινής. Ο δεύτερος, επίσης Κολομβιανός επιθετικός επέστρεψε φέτος στην πατρίδα του, συγκεκριμένα στη Ζούνιορ, έπειτα από μια τριετία στην Παλμέιρας, με τη φανέλα της οποίας πανηγύρισε το Μπραζιλεϊράο Α’ 2018.