Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 2000

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Román»

Το 2000 το Κόπα Λιμπερταδόρες αλλάζει τρόπο διεξαγωγής. Πλέον, συμμετέχουν 34 ομάδες, αντί των 23 τα προηγούμενα χρόνια και η φάση των ομίλων διευρύνεται στα 8 γκρουπ. Αργεντινή και Βραζιλία συμμετέχουν με 4 ομάδες έκαστη, ενώ από 3 συλλόγους μετρούν οι Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Ισημερινός, Παραγουάη, Περού, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα και Μεξικό. Στην προκριματική φάση της διοργάνωσης η Ατλας και η Αμέρικα κερδίζουν την πρόκριση για τη φάση των ομίλων εις βάρος των Ντεπορτίβο Ιταλτσακάο και Ντεπορτίβο Τάτσιρα.

Από τη φάση των ομίλων κερδίζουν το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση οι Ατλέτικο Παραναένσε, Νασιονάλ Μοντεβιδέο, Μπόκα Τζούνιορς, Πενιαρόλ, Κορίνθιανς, Αμέρικα, Ρίβερ Πλέιτ, Ατλας, Ζούνιορ, Σέρο Πορτένιο, Αμέρικα ντε Κάλι, Ροσάριο Σεντράλ, Παλμέιρας, Ελ Νασιονάλ, Μπολιβάρ και Ατλέτικο Μινέιρο. Από αυτές θα προκριθούν στους «8» οι Παλμέιρας, Ατλας, Κορίνθιανς, Ατλέτικο Μινέιρο, Μπολιβάρ, Αμέρικα, Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ. Στην ημιτελική φάση θα συνεχίσουν οι Παλμέιρας, Κορίνθιανς, Αμέρικα και Μπόκα Τζούνιορς. Τελικά, το τρόπαιο θα διεκδικήσουν η κάτοχος Παλμέιρας και η Μπόκα Τζούνιορς.

Η Παλμέιρας του Λουΐς Φελίπε Σκολάρι είχε διατηρήσει την ομάδα που κέρδισε το τρόπαιο το 1999. Ωστόσο, η Μπόκα Τζούνιορς ήταν εξίσου εντυπωσιακή, με παίκτες όπως ο τερματοφύλακας Οσκαρ Κόρντομπα, οι αμυντικοί Χόρχε Μπερμούντες και Ροντόλφο Αρουαμπαρένα, οι μέσοι Σεμπαστιάν Μπατάλια και Γκουστάβο Μπάρος Σκελότο και ο φορ Μάρτιν Παλέρμο. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν το 10αρι Χουάν Ρομάν Ρικέλμε. Στον πρώτο τελικό οι δύο ομάδες έφεραν 2-2 (21’ και 61’ Αρουαμπαρένα - 43’ Πένα, 72’ Εουλερ), ενώ η ρεβάνς ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ (0-0). Το τρόπαιο κρίθηκε στα πέναλτι, όπου επικράτησαν οι Αργεντινοί με 2-4.

Για την Μπόκα Τζούνιορς αυτός ήταν ο 3ο τίτλος στο Κόπα Λιμπερταδόρες και πρώτος από το 1978. Το κλαμπ από το Μπουένος Αιρες πανηγύρισε και 2ο Διηπειρωτικό Κύπελλο στην ιστορία του, έπειτα από τη νίκη του με 2-1 εις βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ με 14 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 2000 αναδείχθηκε ο Λουϊζάο της Κορίνθιανς. Ο Βραζιλιάνος φορ δεν πέτυχε στην Ευρώπη με τις Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Χέρτα Βερολίνου, αλλά στην καριέρα του κατέκτησε δύο φορές το Κόπα Λιμπερταδόρες, ενώ ως μέλος της εθνικής Βραζιλίας αναδείχθηκε Χρυσός Ολυμπιονίκης το 1996 και Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2002.