Ρίβερ Πλέιτ, River Plate
Νέα

Supercopa Libertadores 1997

Το 1988 η CONMEBOL αποφάσισε τη διεξαγωγή μιας νέας διοργάνωσης του «Supercopa Libertadores João Havelange», στο οποίο συμμετείχαν ομάδες που είχαν κερδίσει το Κόπα Λιμπερταδόρες.

Στη διοργάνωση του 1997 συμμετείχαν οι Μπόκα Τζούνιορς, Εστουδιάντες, Ιντεπεντιέντε, Ράσινγκ Κλουμπ, Ρίβερ Πλέιτ και Βέλες Σάρσφιλντ από την Αργεντινή, οι Κρουζέιρο, Φλαμένγκο, Γκρέμιο, Σάντος, Σάο Πάολο και Βάσκο ντα Γκάμα (ως νικήτρια του Τουρνουά Πρωταθλητών Νοτίου Αμερικής το 1948) από τη Βραζιλία, η Κόλο Κόλο από τη Χιλή, η Ολίμπια Ασουνθιόν από την Παραγουάη, η Ατλέτικο Νασιονάλ από την Κολομβία και οι Νασιονάλ, Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη. Η Αρχεντίνος Τζούνιορς δεν πήρε μέρος, επειδή εκείνη τη χρονιά έπαιζε στη 2η κατηγορία της Αργεντινής. Το τρόπαιο, που ήταν και το τελευταίο στην ιστορία της διοργάνωσης, κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ρίβερ Πλέιτ. Στον Α’ γύρο, ο σύλλογος από την Αργεντινή πήρε την 1η θέση στον 3ο όμιλο, με απολογισμό 5 νίκες και 1 ήττα, έχοντας συντελεστή τερμάτων 17-9 υπέρ.

Συγκεκριμένα, για την 1η αγωνιστική κέρδισε με 3-2 (Μπέρτι, Μεντίνα Μπέλο, Σολάρι - Φατσούτο, Βιλαγιόνγκα) τη Ράσινγκ Κλουμπ, ενώ για τη 2η επικράτησε με το ίδιο σκορ (Εσκουντέρο, Ράμπερτ, Σάλας - αυτ. Μπερίτσο, Μούλερ) της Σάντος. Ακολούθησε, το υπέρ της 5-1 (Σάλας, Ράμπερτ, Μονσερά, Ντίας, Μεντίνα Μπέλο - Εντμούντο) εις βάρος της Βάσκο ντα Γκάμα, ενώ στη συνέχεια, επιβλήθηκε με 2-3 (Ουμπέντα, Φατσούτο - Μπέρτι, Αστράδα, Μπερίτσο) στην έδρα της Ράσινγκ Κλουμπ. Η μοναδική ήττα ήρθε στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής με σκορ 2-1 (Ελντερ, Μασέντο - Μπορέλι) στη Βραζιλία από τη Σάντος. Το φινάλε των υποχρεώσεών της ήταν επεισοδιακό, αφού το ματς στο γήπεδο της Βάσκο ντα Γκάμα διεκόπη στο 70ο λεπτό και με το σκορ 0-2 (Γκαγιάρδο, Σάλας) υπέρ της, εξαιτίας επεισοδίων των οπαδών των γηπεδούχων.  

Στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης ο αντίπαλος ήταν η Ατλέτικο Νασιονάλ, που ηττήθηκε με 2-0 (23’ και 29’ Σάλας) στην Αργεντινή και κέρδισε με 2-1 (12’ Οσόριο, 79’ Κομάς - 57’ Γκαγιάρδο) στην Κολομβία, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. Στους τελικούς η Ρίβερ Πλέιτ αντιμετώπισε τη Σάο Πάολο, φέρνοντας 0-0 στη Βραζιλία και κερδίζοντας με 2-1 (46’ και 57’ Σάλας - 51’ Ντοντό) στο γήπεδό της. Η «λα μπάντα» (Ρίβερ) του 1997 ήταν εξαιρετική ομάδα, όπου ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας, Μπούργκος, οι αμυντικοί Αγιάλα και Σορίν, οι μέσοι Αστράδα, Γκαγιάρδο και Φραντσέσκολι, καθώς και ο επιθετικός Σάλας. Προπονητής του συλλόγου ήταν ο Ραμόν Ντίας. Στη συγκεκριμένη ομάδα της Ρίβερ αγωνιζόταν και ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι, που είχε κάνει σπουδαία καριέρα στον Παναθηναϊκό τη δεκαετία του 1990.