Ιντερνασιονάλ,  	Internacional
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο6: Ιντερνασιονάλ - Κρουζέιρο 1-0 (Τελικός 1975)

Τη δεκαετία του 1970 η Ιντερνασιονάλ με την Κρουζέιρο είχαν αναπτύξει μια έντονη αντιπαλότητα, αφού διεκδικήσουν τίτλους, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είναι ενδεικτικές οι «μονομαχίες» στο Κόπα Λιμπερταδόρες το 1976 και ένα χρόνο αργότερα. Επιπλέον, αμφότερες έπαιζαν επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο, έχοντας στο ρόστερ τους σπουδαίες παίκτες. Συγκεκριμένα, η «Ιντερ» με προπονητή τον Ρούμπενς Μινέλι υπολόγιζε στον σπουδαίο τερματοφύλακα Μάνγκα, τον εξαιρετικό κεντρικό αμυντικό Ελίας Φιγκερόα από τη Χιλή, τους αμυντικούς χαφ Φαλκάο, Παόυλο Σέζαρ Καρπετζάνι και Κατσαπάβα, τον φορ Βαλντομίρο, τον επιθετικό Φλάβιο και τον εξτρεμ Λούλα. Από την πλευρά της, η «ραπόζα» (Κρουζέιρο) του Ζεζέ Μορέιρα στηριζόταν στον γκολκίπερ Ραούλ, στον δεξιό μπακ Νελίνιο, τον μέσο Ζε Κάρλος, τους φορ Ζοαζίνιο και Παλίνια, καθώς και τον σπουδαίο μέσο Βίλσον Πιάτσα, παγκόσμιο πρωταθλητή το 1970 με τη Βραζιλία.

Τον Δεκέμβριο του 1975 οι δύο σύλλογοι βρέθηκαν στον τελικό του Μπραζιλεϊράο Α’ 1975. Η Ιντερνασιονάλ είχε απολογισμό 18 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες, ενώ η Κρουζέιρο, 14 νίκες, 10 ισοπαλίες και 4 ήττες. Το ματς διεξήχθη στο «Μπέιρα-Ρίο» του Πόρτο Αλέγκρε, έδρα της «Ιντερ», παρουσία 83.000 φιλάθλων, περίπου. Στο πρώτο ημίχρονο η μπάλα πήγαινε πάνω - κάτω, όμως, τόσο ο Μάνγκα, όσο και ο Ραούλ με τις επεμβάσεις τους διατήρησαν το 0-0. Στο 56’ ωστόσο, οι γηπεδούχοι κέρδισαν φάουλ και στην εξέλιξη της φάσης ο Φιγκερόα με κεφαλιά σημείωσε το 1-0. Το γκολ έμεινε στην ιστορία ως το «Gol Iluminado» (το «πεφωτισμένο» γκολ), επειδή εκείνη τη μέρα είχε συννεφιά, αλλά την στιγμή που πήδηξε ο Χιλιανός αμυντικός, τον «φώτισε» μια αχτίδα φωτός από τον ουρανό! Ακολούθησε καταιγισμός φάσεων και από τις δύο πλευρές, αλλά το τελικό 1-0 εξασφάλισε στην Ιντερνασιονάλ το πρώτο Μπραζιλϊεράο Α’ στην ιστορία της!

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ: Μάνγκα, Βαλντίρ Νασιμέντο, Φιγκερόα, Ερμίνιο, Τσίκο Φράγκα, Κατσαμπάβα, Φαλκάο, Πάουλο Σέζαρ Καρπετζάνι, Βαλντομίρο (Ζαΐρ), Φλάβιο Μινουάνο, Λούλα

ΚΡΟΥΖΕΪΡΟ: Ραούλ, Νελίνιο, Ντάρσι Μενέζες, Μοράις, Ισιντόρο, Πιάτσα, Ζε Κάρλος, Εντουάρντο, Ρομπέρτο Μπατάτα, Παλίνια, Ζοαζίνιο