Φλαμένγκο, Flamengo
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο4: Ατλ. Μινέιρο - Φλαμένγκο 2-3 (ημιτελικός 1987)

Το 1987 η Ατλέτικο Μινέιρο με τον Τέλε Σαντάνα στην τεχνική ηγεσία είχε κάνει εντυπωσιακή πορεία στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας, έχοντας μείνει αήττητη, τόσο στην 1η φάση, με απολογισμό 6 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 8 αναμετρήσεις, όσο και στη 2η, όπου και εκεί δεν γνώρισε την ήττα σε συνολικά 7 ματς (4 νίκες και 3 ισοπαλίες)! Η «γκάλο» εκείνη τη χρονιά είχε στο ρόστερ της παίκτες, όπως ο διεθνής τερματοφύλακας Ζοάο Λεϊτέ, μετέπειτα πολιτικός, ο διεθνής κεντρικός αμυντικός Λουϊζίνιο, με πάνω από 500 συμμετοχές με τη φανέλα της ομάδας, ο εξτρεμ Σέρχιο Αραούχο, ο μέσος Βάντερ Λουΐς και ο επιθετικός Ρενάτο. Στην ημιτελική φάση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Φλαμένγκο των Ζίκο, Μπεμπέτο και Ρενάτο Γκαούτσο. Οι αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων τη δεκατετία του 1980 ήταν τεράστια, εξαιτίας των τελικών στο Μπραζιλεϊράο 1980, όταν επικράτησαν «επεισοδιακά» οι Καριόκας (Φλαμένγκο), των αναμετρήσεων στο Κόπα Λιμπερταδόρες ένα χρόνο αργότερα και των ματς στο Μπραζιλεϊράο 1986.

Στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στο «Μαρακανά» η Φλαμένγκο κέρδισε 1-0 με γκολ του Μπεμπέτο. Στη ρεβάνς, 85.000 οπαδοί της Ατλέτικο Μινέιρο είχαν μετατρέψει το «Μινεϊράο» σε «καμίνι». Ο ηγέτης της Φλαμένγκο Ζίκο αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού, αλλά ξεκίνησε το ματς και στο 22’ με κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Στο 31’ ο Μπεμπέτο έκανε το 0-2, που ήταν και το σκορ ημιχρόνου. Οι γηπεδούχοι, που είχαν «πολιορκήσει» την αντίπαλη εστία στο πρώτο ημίχρονο, παρουσιάστηκαν αποφασισμένοι στην επανάληψη. Στο 60’ ο Τσικίνιο μείωσε με πέναλτι σε 1-2 και τέσσερα λεπτά αργότερα ο Σέρτζιο Αραούχο ισοφάρισε σε 2-2. Το ματς είχε αποκτήσει «άγρια ομορφιά» με την μπάλα να πηγαίνει πάνω - κάτω, τους παίκτες να έχουν παρατήσει τις τακτικές και τα σκληρά μαρκαρίσματα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Τελικά, στο 79ο λεπτό ο Ρενάτο Γκαούτσο ξεχύθηκε στην αντεπίθεση και με πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 2-3 υπέρ των φιλοξενούμενων, που κατέκτησαν στη συνέχεια τον τίτλο, εις βάρος της Ιντερνασιονάλ.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΑΤΛ. ΜΙΝΕΪΡΟ: Ζοάο Λεϊτέ, Τσικίνιο, Μπατίστα, Λουϊζίνιο, Πάουλο Ρομπέρτο Πρέστες, Εντερ Λόπες, Μαρκίνιος (Ζοάο Πέδρο), Βάντερ Λουΐς, Σέρχιο Αραούχο, Ρενάτο, Μαρκίνιο Καριόκα (Ζοάο Λουΐς)

ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ: Ζε Κάρλος, Λεάντρο, Λεάντρο ΙΙ, Εντίνιο, Λεονάρντο, Αντράτε, Αΐλτον, Ζίκο (Ενάτζιο), Ρενάτο Γκαούτσο, Μπεμπέτο (Φλάβιο), Ζίνιο