Μπαΐα, Bahia
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο20: Μπαΐα - Σάντος 3-1 (τελικός 1959)

Το 1959 μετά από απόφαση της Συνομοσπονδίας των σπορ της Βραζιλίας, που μετέπειτα έγινε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βραζιλίας, δημιουργήθηκε το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα της χώρας, αφού μέχρι τότε οι ομάδες έπαιζαν στα Πολιτειακά τουρνουά. Η Μπαΐα δέσποζε στην ομώνυμη Πολιτεία εκείνη την εποχή, κατακτώντας 5 συνεχόμενα (1958, 1959, 1960, 1961, 1962) τοπικά πρωταθλήματα και 3 τίτλους σε διοργανώσεις που συμμετείχαν κλαμπ με έδρα τη Βορειοδυτική Βραζιλία. Η δύναμη της «Μπαέα» ήταν η 4αδα στην επίθεση, με τον Μαρίτο να «σερβίρει» ιδανικά τους Αλενκάρ, Μπιρίμπα και Λεό. Το αντίπαλο δέος από το Νότο ήταν η Σάντος του Πελέ, ο οποίος το 1958 είχε πρωταγωνιστήσει στην κατάκτηση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου της «σελεσάο μπραζιλείρα» και τώρα διεκδικούσε το πρώτο πρωτάθλημα σε εθνικό επίπεδο. Ο νεαρός τότε «Ο Ρέι (βασιλιάς)» είχε και σπουδαίους συμπαίκτες, όπως ο τερματοφύλακας Μάνγκα, ο κεντρικός αμυντικός Τσίκο Φορμίγκα, οι αμυντικοί χαφ Ζίτο και Ζαΐρ Ρόσα Πίντο, ο μέσος Κουτίνιο και ο επιθετικός Πέπε.

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στους τελικούς του Μπραζιλεϊράο Α’ 1959. Στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στην έδρα της Σάντος στις 10 Δεκεμβρίου του 1959, επικράτησε με 2-3 (15’ Πελέ, 77’ πεν. Πέπε - 26’ Μπιρίμπα, 57’ και 89’ Αλενκάρ) η Μπαΐα. Οι «σαντίστας» όμως επιβλήθηκαν με 0-2 (7’ Κουτίνιο, 28’ Πελέ) στο Σαλβαδόρ, στις 30 Δεκεμβρίου και χρειάστηκε ένα τρίτο ματς για να αναδειχθεί ο πρωταθλητής Βραζιλίας. Αυτό έγινε στο «Μαρακανά», στις 29 Μαρτίου του 1960, με την «Μπαέα» να βρίσκεται πίσω στο σκορ από τέρμα του Κουτίνιο στο 27ο λεπτό, αλλά στη συνέχεια να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο και με τρία τέρματα (37’ Βιθέντε, 46’ Λεό, 76’ Αλενκάρ) να επικρατεί με 3-1 και να εξασφαλίζει τον τίτλο. Να σημειωθεί, ότι στο συγκεκριμένο ματς ο διαιτητής απέβαλε συνολικά 5 παίκτες, τον Βιθέντε της Μπαΐα και τους Γκετούλιο, Τσίκο Φορμίγκα, Κουτίνιο και Ντορβάλ της Σάντος! Η «πέισε» (Σάντος) αγωνίστηκε χωρίς τον τραυματία Πελέ (αντιμετώπιζε πρόβλημα στις αμυγδαλές) στον τρίτο τελικό, ωστόσο αυτό δεν μειώνει την ιστορική επιτυχία της «τρικολόρ μπαϊάνο», που έγινε και ο πρώτος σύλλογος από τη Βραζιλία που πήρε μέρος στο Κόπα Λιμπερταδόρες.  

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΜΠΑΪΑ: Ναντίνιο, Βιθέντε, Ενρίκε, Νενζίνιο, Μαρίτο, Φλάβιο, Μπέτο, Μάριο, Αλενκάρ, Λεό, Μπιρίμπα

ΣΑΝΤΟΣ: Λαλά, Γκετούλιο, Μάουρο, Τσίκο Φορμίγκα, Ζε Κάρλος, Ζίτο, Μάριο, Ντορβάλ, Παγκάο, Κουτίνιο, Πέπε