Παλμέιρας, Palmeiras
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο19: Παλμέιρας - Κορίνθιανς 3-1 (ημιτελικός 1994)
 
Το 1992 η ιταλική πολυεθνική εταιρία Parmalat ανέλαβε χορηγός της Παλμέιρας. Με γεμάτο το ταμείο ο βραζιλιάνικος σύλλογος απέκτησε ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης, όπως ο επιθετικός Εβαΐρ, ο μέσος Ζίνιο, ο επιθετικός Εντμούντο, ο μέσος Σέζαρ Σαμπάιο, ο μέσος Μαζίνιο, ο κεντρικός αμυντικός Αντόνιο Κάρλος, ο φορ Εντίλσον, ο αριστερός μπακ Ρομπέρτο Κάρλος και ο μεσοεπιθετικός Ριβάλντο. Η ομάδα που δημιουργήθηκε ήταν τόσο ανταγωνιστική, που την αποκάλεσαν «Dream Team», από τη θρυλική Ολυμπιακή ομάδα μπάσκετ Ανδρών των Η.Π.Α. το 1992. Το 1993 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Βραζιλίας, ενώ κατέκτησε επίσης, το Πολιτειακό πρωτάθλημα του Σάο Πάολο και το Τορνέο Ρίο ντε Τζανέιρο - Σάο Πάολο. Ενα χρόνο αργότερα, διατήρησε τον τίτλο στο Καμπεονάτο Παουλίστα και βρέθηκε να διεκδικεί το Μπραζιλεϊράο Α’ 1994 απέναντι στην παραδοσιακή της αντίπαλο την Κορίνθιανς. Εκείνη την εποχή έπαιζαν στην «τιμάο» (Κορίνθιανς) ο εξαιρετικός αριστερός μπακ Μπράνκο, ο αμυντικός χαφ Ζε Ελίας, που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό την περίοδο 2000-03, ο μέσος Μαρσελίνιο Καριόκα και ο επιθετικός Βιόλα.

Ο πρώτος τελικός μεταξύ των δύο ομάδων διεξήχθη στις 15 Δεκεμβρίου του 1994 στο «Πακαεμπού», παρουσία 37.000 περίπου φιλάθλων. Η Παλμέιρας ήταν το φαβορί και φρόντισε να το επιβεβαιώσει και στον αγωνιστικό χώρο ο Ριβάλντο, στο πρώτο από τα πολλά «χάιλαϊτ» της καριέρας του. Στο 44’ ο μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, βγήκε στην «πλάτη» της αντίπαλης άμυνας, απέφυγε τον τερματοφύλακα και πλάσαρε για το 1-0, ενώ στο 63’ έκλεψε την μπάλα από αντίπαλο αμυντικό, μπήκε στη μεγάλη περιοχή και πλάσαρε για το 2-0! Δύο λεπτά αργότερα, ο Εντμούντο με δυνατό πλασέ στο ύψος του πέναλτι έδωσε προβάδισμα τριών τερμάτων στη «βερντάο» (Παλμέιρας). Η Κορίνθιανς μείωσε σε 3-1 με τον Μαρκές στο 67ο λεπτό, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση. Στον επαναληπτικό τελικό οι δύο ομάδες έφεραν ισοπαλία 1-1, έτσι ο τίτλος κατέληξε στην «αλβιβέρντε» (Παλμέιρας). Οι πανηγυρισμοί των οπαδών της τελευταίας ήταν έξαλλοι, αφού για πρώτη φορά το παραδοσιακό ντέρμπι ανάμεσα στα δύο κλαμπ είχε ως έπαθλο το εθνικό πρωτάθλημα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΛΜΕΪΡΑΣ: Βελόσο - Κλαούντιο, Αντόνιο Κάρλος, Κλέμπερ, Ρομπέρτο Κάρλος - Σέζαρ Σαμπάιο, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Μαζίνιο - Εντμούντο (Αμαράλ), Εβαΐρ, Ριβάλντο

ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ: Ρονάλντο - Πάουλο Ρομπέρτο, Πίνγκα (Γκράλακ), Ενρίκε, Μπράνκο - Ζε Ελίας, Λουϊζίνιο, Μαρσελίνιο Παουλίστα (Μαρκές), Σόουζα - Μαρσελίνιο Καριόκα, Βιόλα