Κορίνθιανς, Corinthians
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο18: Κορίνθιανς - Φλαμένγκο 4-1 (προημιτελικός 1984)
 
Η Βραζιλία το 1984 ζούσε στο ρυθμό των μεγάλων διαδηλώσεων των πολιτών της, που ζητούσαν τη μετάβαση στη δημοκρατία, έπειτα από πολλά χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας. Οι διαδηλώσεις δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν τις δύο μεγαλύτερες σε αριθμό φιλάθλων ομάδες της χώρας, τη Φλαμένγκο και την Κορίνθιανς, με την πρώτη να αποτελεί τον αγαπημένο σύλλογο της εργατικής τάξης του Ρίο ντε Τζανέιρο και τη δεύτερη τον αντίστοιχο του Σάο Πάολο. Τα δύο κλαμπ αναμετρήθηκαν στην προημιτελική φάση του Μπραζιλεϊράο Α’ 1984, με το πρώτο παιχνίδι να γίνεται στο «Μαρακανά» και να βρίσκει νικήτρια με σκορ 2-0 τη «Φλα». Τα γκολ του αγώνα σημείωσαν ο Ελντερ στο 27ο λεπτό και ο Μπεμπέτο στο 53’. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι οι Παουλίστας αγωνίστηκαν, χωρίς δύο από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές τους. Τον Σόκρατες και τον Ζένον, που αντιμετώπιζαν πρόβλημα τραυματισμού. Ο πρώτος αποτελούσε ίνδαλμα των φιλάθλων της «τιμάο» (Κορίνθιανς), εκτός των άλλων και για την ισχυρή προσωπικότητα του και τον αγώνα του υπέρ της επιστροφής στο δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο επαναληπτικός διεξήχθη στις 6 Μαΐου του 1984, με τους φιλάθλους της Κορίνθιανς να γεμίζουν ασφυκτικά το «Μορουμπί». Ηταν συνολικά 125.000 και ζητούσαν την πρόκριση στους «4». Οι Σόκρατες και Ζένον είχαν επιστρέψει στο βασικό σχήμα των γηπεδούχων, που έδειξαν από το πρώτο ημίχρονο τις προθέσεις τους. Στο 32’ ο Μπίρο-Μπίρο άνοιξε το σκορ με κοντινό πλασέ, ενώ έξι λεπτά αργότερα ο Βλάντιμιρ με σουτ από το ύψος του πέναλτι έκανε το 2-0. Οι Παουλίστας συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και στο δεύτερο ημίχρονο, έτσι στο 52ο λεπτό ο Εντσον Μποάρο με σουτ στην κίνηση μέσα από τη μεγάλη περιοχή έδωσε προβάδισμα τριών τερμάτων στην ομάδα του, ενώ στο 59’ ο Αταλίμπα με πλασέ στην κίνηση πέτυχε το 4-0. Η Φλαμένγκο το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει σε 4-1 στο 66ο λεπτό, έπειτα από αυτογκόλ του Παουλίνιο. Οι φίλαθλοι της Κορίνθιανς σε ντελίριο ενθουσιασμού άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα πολιτικού περιεχομένου και μπορεί τελικά η ομάδα τους να μην κέρδισε το πρωτάθλημα, ωστόσο η επιθυμία τους για δημοκρατία είχε ακουστεί σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ: Κάρλος, Εντσον Μποάρο, Μάουρο, Ζουνίνιο, Βλάντιμιρ, Παουλίνιο, Σόκρατες (Βάγκνερ), Ζένον, Μπίρο-Μπίρο, Κασαγκράντε, Εντουάρντο (Αταλίμπα)

ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ: Φιλιόλ, Λεάντρο, Φιγκεϊρέδο, Μοζέρ, Ζούνιορ, Μπίγκου, Ελντερ (Ζοάο Πάουλο), Λίκο (Νούνιες), Αντίλιο, Εντμαρ, Μπεμπέτο