Φλουμινένσε, Fluminense
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο16: Κορίνθιανς - Φλουμινένσε 0-2 (ημιτελικός 1984)

Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980 η Φλουμινένσε είχε επιστρέψει έπειτα από αρκετά χρόνια σε ανταγωνιστικό επίπεδο, διεκδικώντας το 2ο Μπραζιλεϊράο Α’ στην ιστορία της, έπειτα από το πρώτο το 1970. Προπονητής του συλλόγου ήταν ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα (μετέπειτα παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Βραζιλία το 1994), ο οποίος είχε φτιάξει ένα σύνολο που έπαιζε σύγχρονο και επιθετικό ποδόσφαιρο και ήταν γνωστό στη Βραζιλία ως η «μάκινα (μηχανή) τρικολόρ». Σε αυτή έπαιζαν οι διεθνείς Πάουλο Βίτορ, Γκετούλιο, Ρικάρντο Γκόμες, Μπράνκο, Ζαντίρ, Ντελέι, Ασίς, Ουάσινγκτον, Τάτο και Βιλσίνιο. Η «φλουζάο» είχε αποκλείσει την Κοριτίμπα στην προημιτελική φάση του πρωταθλήματος και αντιμετώπιζε στους «4» την Κορίνθιανς. Εκείνη την εποχή, τη φανέλα της «τιμάο» φορούσε, μεταξύ άλλων, ο πληθωρικός μέσος Σόκρατες, ένας παίκτες - σύμβολο για τους Παουλίστας, ειδικά για τη δράση του απέναντι στο πολιτικό στάτους της εποχής. Συμπαίκτης του ήταν και ο σπουδαίος φορ Βάλτερ Καζαγκράντε, 21ος ετών τότε, στο ξεκίνημα της καριέρας του.

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο «Μορουμπί» του Σάο Πάολο για το πρώτο ματς, παρουσία 91.000 φιλάθλων. Αν και υπήρχε και ρεβάνς η Φλουμινένσε μπήκε φουριόζα στο παιχνίδι, όπως έκανε πάντοτε εκείνη την εποχή, απόρροια της εμπιστοσύνης των παικτών της στις ικανότητές τους, αλλά και στο γεγονός ότι οι υπόλοιπες ομάδες την αντιμετώπιζαν με ένα «μείγμα» αποφασιστικότητας, αλλά και δέους. Στο 39ο λεπτό και έπειτα από εκτέλεση φάουλ από πλάγια και αριστερά, ο Ασίς με δυνατή κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά οι Καριόκας (Φλουμινένσε) ήταν «φαρμάκι» στις αντεπιθέσεις και το δεύτερο γκολ ήταν θέμα χρόνου. Σε μια από αυτές στο 81ο λεπτό ο Ουάσινγκτον σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, ο Κάρλος απέκρουσε, αλλά ο επερχόμενος Τάτο πλάσαρε για το 0-2, που ήταν και το τελικό σκορ. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0, στον επαναληπτικό, με τη «Φλου» να κερδίζει το 2ο πρωτάθλημα Βραζιλίας στην ιστορία της, επικρατώντας στους τελικούς της Βάσκο ντα Γκάμα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ: Κάρλος Γκάλο, Εντσον Μποάρο, Μάουρο, Βλάντιμιρ, Ζουνίνιο Φονσέκα, Εντουάρντο Αμορίμ, Μπίρο-Μπίρο, Σόκρατες, Ζένον (Ντικάο), Αταλίμπα, Καζαγκράντε

ΦΛΟΥΜΙΝΕΝΣΕ: Πάουλο Βίκτορ, Αλντο, Ρικάρντο Γκόμες, Ντουΐλιο, Μπράνκο, Ζαντίρ, Τάτο, Ρομερίτο (Λεομίρ), Ντελέι (Ρενέ), Ουάσινγκτον, Ασίς