Ιντερνασιονάλ,  Internacional
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο3: Παλμέιρας - Ιντερνασιονάλ 2-3 (1ος ημιτελικός 1979)

Το 1979 η Ιντερνασιονάλ αναδείχθηκε αήττητη πρωταθλήτρια Βραζιλίας, με απολογισμό 16 νίκες και 7 ισοπαλίες σε συνολικά 23 παιχνίδια! Η «κολοράντο» (Ιντερνασιονάλ) εκείνης της χρονιάς είχε σπουδαία ομάδα, όπου ξεχώριζαν ο κεντρικός αμυντικός Μάουρο Γκαλβάο, ο αεικίνητος μέσος Μπατίστα, οι ποδοσφαιριστές - αρτίστες Ζαΐρ και Πάουλο Σέρτζιο, αλλά πάνω από όλα ο «Βασιλιάς του Μπέιρα-Ρίο», Πάουλο Ρομπέρτο Φαλκάο, ένας ποδοσφαιριστής μπροστά από την εποχή του, που μπορούσε από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει και από αμυντικό χαφ να γίνει 10αρι. Προπονητής των Γκαούτσος ήταν ο Ενιο Αντράντε, ένας εκ των κορυφαίων τεχνικών στην ιστορία της Βραζιλίας, κάτοχος τριών Μπραζιλεϊράο με ισάριθμες διαφορετικές ομάδες (Ιντερνασιονάλ 1979, Γκρέμιο 1981 και Κοριτίμπα 1985).

Στο Μπραζιλεϊράο Α’ 1979 υπήρχε ακόμη μια εξαιρετική ομάδα, η Παλμέιρας του Τέλε Σαντάνα, προπονητή της Βραζιλίας τρία χρόνια αργότερα στο Μουντιάλ της Ισπανίας. Οι Παουλίστας είχαν στο ρόστερ τους παίκτες όπως ο ταχύτατος φορ Μπαρονίνιο, ο ταλαντούχος αμυντικός χαφ Μοκόκα, ο συναρπαστικός αριστερός μπακ Πεντρίνιο και ο πιο επικίνδυνος από όλους, ο επιθετικός Ζόρζε Μεντόνκα, γκολτζής, που προκαλούσε διαρκή «πονοκέφαλο» στην αντίπαλη άμυνα. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στην ημιτελική φάση του πρωταθλήματος. Το πρώτο ματς διεξήχθη στις 13 Δεκεμβρίου του 1979 στο «Μορουμπί» του Σάο Πάολο και αποτελεί ένα από τα κορυφαία σε ποιότητα και σασπένς στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Επίσης, είναι, ίσως η κορυφαία εμφάνιση στην καριέρα του Πάουλο Ρομπέρτο Φαλκάο.

Στο πρώτο ημίχρονο η Παλμέιρας είχε κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο και είχε πάρει το προβάδισμα με γκολ του Μπαρονίνιο στο 34ο λεπτό. Ωστόσο, τα «γκάζια» του Αντράντε στους παίκτες της Ιντερνασιονάλ στο ημίχρονο έπιασαν τόπο, αφού η «κολοράντο» παρουσιάστηκε αλλαγμένη προς το καλύτερο στο δεύτερο 45λεπτο. Εκανε το 1-1 με τον Ζαΐρ στο 50’, βρέθηκε εκ νέου να χάνει στο 55’ από τέρμα του Ζόρζε Μεντόνκα, αλλά στη συνέχεια ανέλαβε ο Φαλκάο. Με δύο γκολ (64’ και 70’) και επιβλητική παρουσία στο γήπεδο εξασφάλισε τη νίκη (2-3) στην ομάδα του. Η ρεβάνς έληξε με σκορ 1-1 και στη συνέχεια οι Γκαούτσος κατέκτησαν το τρόπαιο στους τελικούς εις βάρος της Βάσκο ντα Γκάμα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΛΜΕΪΡΑΣ: Γκίλμαρ - Ροσεμίρο, Μπέτο Φουσκάο, Πολότσι, Πεντρίνιο - Πίρες, Μοκόκα, Ζόρζε Μεντόνκα - Ζορζίνιο, Κάρλος Αλμπέρτο (Ζε Μάριο), Μπαρονίνιο

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ: Μπενίτες - Ζοάο Κάρλος, Μάουρο Παστόρ, Μάουρο Γκαλβάο, Κλαούντιο Μινέιρο - Φαλκάο, Μπατίστα, Ζαΐρ - Βαλντομίρο (Αντιλσον), Μπίρα, Μάριο Σέρτζιο