Σάο Πάολο, São Paulo
Νέα
Copa Sudamericana

Κόπα Σουνταμερικάνα 2012

Το 2002 η ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) αποφάσισε να καταργήσει, τόσο το Copa Mercosur, όσο και το Copa Merconorte και στη θέση τους να δημιουργηθεί μια νέα διοργάνωση, το Κόπα Σουνταμερικάνα, στα πρότυπα του Κυπέλλου UEFA. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα αφιέρωμα στους νικητές της διοργάνωσης.

Κόπα Σουνταμερικάνα 2012

Το 2012 η Σάο Πάολο πρόσθεσε στη συλλογή της και το Κόπα Σουνταμερικάνα. Οι Παουλίστας είναι ένα από το πιο πετυχημένα κλαμπ στη Νότια Αμερική σε διεθνές διασυλλογικό επίπεδο, αφού έχουν κατακτήσει και το Κόπα Λιμπερταδόρες και το Ρεκόπα Σουνταμερικάνα, αλλά και διοργανώσεις που παύθηκαν από τη CONMEBOL, όπως το Κόπα CONMEBOL, το Σούπερ Κόπα Λιμπερταδόρες και το Κόπα Μάστερς CONMEBOL! Η «τρικολόρ Παουλίστα» εκείνης της χρονιάς είχε στο ρόστερ της, παίκτες, όπως ο θρυλικός τερματοφύλακας Ροτζέριο Σένι, ο κεντρικός αμυντικός Ραφαέλ Τολόι που τώρα παίζει στην Αταλάντα, οι μέσοι Ντενίλσον, Γκάνσο και Τζάντσον και οι επιθετικοί Λούκας (αγωνίστηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν, νυν παίκτης της Τότεναμ) και Λουΐς Φαμπιάνο (σπουδαίος σκόρερ). Προπονητής της ομάδας ήταν ο Νέι Φράνκο, στην κορυφαία στιγμή στην καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο.

Η Σάο Πάολο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της από τον 2ο γύρο με αντίπαλο την Μπαΐα. Επικράτησε με 0-2 (6’ Ροτζέριο Σένι, 68’ Αντεμίλσον) στο Σαλβαδόρ και με 2-0 (64’ Ουΐλιαν Ζοσέ, 68’ Μαϊκόν) στο «Μορουμπί». Στην επόμενη φάση την περίμενε η Λίγκα ντε Λόχα την οποία απέκλεισε με βάση τον κανόνα των εκτός έδρας γκολ, αφού απέσπασε 1-1 (43’ Λαρέα - 36’ αυτ. Μπερμούντες) στον Ισημερινό και παραχώρησε 0-0 στη Βραζιλία. Στην προημιτελική φάση αναμετρήθηκε με την κάτοχο του τίτλου Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε. Επιβλήθηκε με 0-2 (8’ και 18’ Ουΐλιαμ Ζοσέ) στο Σαντιάγκο, ενώ επικράτησε και με 5-0 (4’ και 76’ Τζάντσον, 21’ Λούκας, 28’ Λουΐς Φαμπιάνο, 64’ Ραφαέλ Τολόι) μπροστά στο κοινό της. Για τους «4» επέστρεψε στη Χιλή για να αντιμετωπίσει αυτή τη φορά την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα. Πήρε 1-1 (69’ Καστίγιο - 21’ Ραφαέλ Τολόι) εκτός έδρας και έφερε 0-0 στο γήπεδό της.

Στους τελικούς διεκδίκησε το τρόπαιο απέναντι στην Τίγκρες. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0, στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στην Αργεντινή. Στον επαναληπτικό της Βραζιλίας, η Σάο Πάολο προηγήθηκε στο 22’ με τον Λούκας και διπλασίασε τα τέρματα της στο 28’ με τον Οσβάλντο. Το σκορ ημιχρόνου ήταν το 2-0 και έμελλε να είναι και το τελικό, αφού οι φιλοξενούμενοι αρνήθηκαν να αγωνιστούν στο δεύτερο 45λεπτο, εξαιτίας επεισοδίων μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο συλλόγων μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου. Ο διαιτητής Ενρίκε Οσές από τη Χιλή κατοχύρωσε το ματς υπέρ των γηπεδούχων, που κατέκτησαν το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία τους.