Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 2002

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Olimpia Campeón»

Στη Κόπα Λιμπερταδόρες του 2002 δύο ομάδες που κανείς δεν θεωρούσε φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, θα βρεθούν τελικά στους διπλούς τελικούς της διοργάνωσης. Εκείνη τη χρονιά πήραν μέρος 34 ομάδες, με τις Αργεντινή και Βραζιλία να μετρούν από 4 συμμετοχές, έκαστη, τις Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Ισημερινό, Παραγουάη, Περού και Ουρουγουάη να έχουν από 3 κλαμπ και τις Βενεζουέλα και Μεξικό από 2 συλλόγους. Το Κόπα Λιμπερταδόρες 2002 ξεκίνησε στις 5 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου.

Στη φάση των ομίλων η Σάο Καετάνο πήρε την 1η θέση στο Α’ γκρουπ, έχοντας απολογισμό 4 νίκες και 2 ήττες απέναντι στις Κομπρελόα, Σέρο Πορτένιο και Αλιάνσα Λίμα. Στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά του 8ου ομίλου, τερμάτισε η Ολίμπια Ασουνθιόν, με ρεκόρ 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα κόντρα στις Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, Ονσε Κάλντας και Φλαμένγκο. Στον επόμενο γύρο οι Βραζιλιάνοι (Σάο Καετάνο) απέκλεισαν στη διαδικασία των πέναλτι (4-2) την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα (1-1, 1-1), ενώ οι Παραγουανοί έβαλαν τέλος στην πορεία της Κομπρελόα (0-2, 2-1). Στους «8» η «Αζουλάο» (Σάο Καετάνο) πήρε εκ νέου την πρόκριση από την άσπρη βούλα (3-1), αυτή τη φορά απέναντι στην Πενιαρόλ (1-0, 2-1). Από την πλευρά της, η «La Ο» σημείωσε μια σπουδαία πρόκριση, αφού απέκλεισε την κάτοχο του τροπαίου Μπόκα Τζούνιορς (1-1, 1-0).

Στην ημιτελική φάση η Σάο Καετάνο ξεπέρασε το εμπόδιο της Αμέρικα του Μεξικό (2-0, 1-1), ενώ η Ολίμπια αυτό της Γκρέμιο (3-2, 1-0, 4-5 πεν.). Οι Βραζιλιάνοι, που διεκδικούσαν για πρώτη φορά το τρόπαιο, ήταν πάνω από όλα «ομάδα» και λειτουργούσαν εξαιρετικά στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο καλύτερος παίκτης τους ήταν ο «εγκεφαλικός» μέσος Μάρκος Σένα, μετέπειτα πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Ισπανίας. Την ίδια στιγμή, οι Παραγουανοί στόχευαν στον 3ο τίτλο τους, έχοντας κερδίσει το 1979 και το 1990 και έχοντας ηττηθεί το 1960, το 1989 και το 1991. Το σύνολο του Νέρι Πουμπίδο στηριζόταν στον αμυντικό Χούλιο Κάθερες, τους μέσους Χούλιο Εντσίζο και Σέρτζιο Ορτεμάν και τους φορ Μιγκέλ Μπενίτες και Ρίσαρντ Μπάες.

Στον πρώτο τελικό η Σάο Καετάνο επικράτησε 0-1 (61’ Αΐλτον) στην Παραγουάη, αλλά στη ρεβάνς η Ολίμπια επιβλήθηκε με 1-2 (31’ Αΐλτον - 49’ Γκαστόν Κόρντομπα, 59’ Ρίσαρντ Μπάες) στη Βραζιλία και το τρόπαιο κρίθηκε στα πέναλτι, με την «La Ο» να κερδίζει με 2-4 και να κατακτά το τρόπαιο για 3η φορά. Οι Παραγουανοί διεκδίκησαν και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, αλλά ηττήθηκαν με 2-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ με 10 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 2002 αναδείχθηκε ο Ροντρίγκο Μέντες της Γκρέμιο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός αγωνίστηκε σε πολλά κλαμπ στην πατρίδα του και την Ασία, κατακτώντας αρκετούς τίτλους.