Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 2001

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Cruz Azul»

Παραδοσιακά οι χώρες της Νότιας Αμερικής θεωρούσαν υποδεέστερες ποδοσφαιρικά τις αντίστοιχες της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής. Σε μεγάλο βαθμό είχαν δίκιο, αλλά το 2001 για πρώτη φορά μια ομάδα εκτός Νοτίου Αμερικής θα διεκδικήσει το Κόπα Λιμπερταδόρες. Στη διοργάνωση του 2001 πήραν μέρος 34 σύλλογοι, με τις Αργεντινή και Βραζιλία να μετρούν 4 συμμετοχές, τις Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Ισημερινό, Παραγουάη, Περού, Ουρουγουάη, να έχουν από 3 κλαμπ στη διοργάνωση και τις Βενεζουέλα και Μεξικό από 2.

Η κάτοχος του τροπαίου Μπόκα Τζούνιορς έδειξε από νωρίς τα «δόντια» της, τερματίζοντας στην 1η θέση του 8ου ομίλου με απολογισμό 5 νίκες και 1 ήττα. Στην κορυφή του 7ου γκρουπ βρέθηκε η Κρουζ Αζούλ, με ρεκόρ 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα. Να σημειωθεί, ότι το κλαμπ από το Μεξικό είχε περάσει ως πρώτο και από τον προκριματικό όμιλο της διοργάνωσης. Στους «16» οι Αργεντινοί ζορίστηκαν, αλλά απέκλεισαν τη Ζούνιορ (2-3, 1-1), ενώ ανατροπή στο σκορ χρειάστηκε να κάνουν οι Μεξικανοί με αντίπαλο τη Σέρο Πορτένιο (2-1, 3-1). Στην προημιτελική φάση οι «χενέιζες» (Μπόκα) «σκούπισαν» τη Βάσκο ντα Γκάμα (0-1, 3-0), με τη «λα μάκινα» (Κρουζ Αζούλ) στην ίδια φάση να κάνει τη μεγάλη έκπληξη κόντρα στη Ρίβερ Πλέιτ (0-0, 3-0).

Στην ημιτελική φάση η Μπόκα Τζούνιορς έδωσε δύο «μάχες» με την Παλμέιρας, που ολοκληρώθηκαν αμφότερες με σκορ 2-2. Οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι, όπου επικράτησε με 3-2 η πρώτη. Περισσότερο ξεκάθαρη η πρόκριση της Κρουζ Αζούλ στο άλλο ζευγάρι απέναντι στη Σεντράλ (2-0, 3-3). Για το κλαμπ από το Μεξικό αυτή ήταν η πρώτη παρουσία σε τελικούς Κόπα Λιμπερταδόρες, όπως και για τη χώρα του Μεξικό. Αντίθετα, οι «μποστέρος» (Μπόκα) διεκδικούσαν το τρόπαιο για 6η φορά, έχοντας κερδίσει το 1977, 1978 και το 2000 και έχοντας ηττηθεί το 1963 και το 1979.

Η Κρουζ Αζούλ ήταν ένα ποιοτικό σύνολο, με τον τερματοφύλακα Οσκαρ Πέρες και τους φορ Χοσέ Καρντόσο και Φρανσίσκο Παλένσια να ξεχωρίζουν. Την ίδια στιγμή, η Μπόκα Τζούνιορς είχε διατηρήσει την υπερομάδα του 2000 με ηγέτη τον Χουάν Ρομάν Ρικέλμε. Στον πρώτο τελικό στο Μέξικο Σίτι, παρουσία 115.000 φιλάθλων, οι Αργεντινοί επιβλήθηκαν με σκορ 0-1 (79’ Μ. Ντελγκάδο). Οι Μεξικανοί όμως έδειξαν χαρακτήρα στη ρεβάνς και κέρδισαν 0-1 (45’ Φ. Παλένσια) στο Μπουένος Αιρες! Το τρόπαιο κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου οι γηπεδούχοι νίκησαν με 3-1, κατακτώντας το 4ο Κόπα Λιμπερταδόρες στην ιστορία τους.

Η Μπόκα Τζούνιορς διεκδίκησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, αλλά ηττήθηκε με 1-0 από την Μπάγερν Μονάχου. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ με 9 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 2001 αναδείχθηκε ο Λόπες Τιγκράο της Παλμέιρας. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός αγωνίστηκε σε πάρα πολλές ομάδες (Φλαμένγκο, Φλουμινένσε, Σάντος, Κρουζέιρο, Ατλέτικο Μινέιρο και Σεαρά, μεταξύ άλλων) στην πατρίδα του, ενώ φόρεσε και τη φανέλα των Βεγκάλτα Σεντάι και Γιοκοχάμα Μαρίνος στην Ιαπωνία.