Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1999

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Verdão»

Νέος θρίαμβος για τη Βραζιλία στο Κόπα Λιμπερταδόρες το 1999 και εκ νέου αποτυχία για την πόλη της Κάλι στην Κολομβία. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν οι Ρίβερ Πλέιτ και Βελέζ Σάρσφιλντ από την Αργεντινή, οι Μπλούμινγκ και Χόρχε Βίλστερμαν από τη Βολιβία, οι Βάσκο ντα Γκάμα (κάτοχος του τίτλου), Κορίνθιανς και Παλμέιρας από τη Βραζιλία, οι Κόλο Κόλο και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα από τη Χιλή, οι Ντεπορτίβο Κάλι και Ονσε Κάλντας από την Κολομβία, οι Λίγκα ντε Κίτο και Εμελέκ από τον Ισημερινό, οι Μοντερέι και Νεκάξα από το Μεξικό, οι Ολίμπια και Σέρο Πορτένιο από την Παραγουάη, οι Ουνιβερσιτάριο και Σπόρτινγκ Κριστάλ από το Περού, οι Νασιονάλ και Μπέλα Βίστα από την Ουρουγουάη και οι Εστουδιάντες Μέριδα και Ουνιβερσιδάδ ντε Λος Αντες από τη Βενεζουέλα.

Στη φάση των ομίλων η Παλμέιρας ήρθε 2η στο 3ο γκρουπ με απολογισμό 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες απέναντι στις Κορίνθιανς, Σέρο Πορτένιο και Ολίμπια. Από την πλευρά της, η Ντεπορτίβο Κάλι πήρε τη 2η θέση στο 2ο γκρουπ με ρεκόρ 3 νίκες και 3 ήττες κόντρα στις Βελέζ, Ρίβερ Πλέιτ και Ονσε Κάλντας. Στη Β’ φάση η Παλμέιρας απέκλεισε τη Βάσκο ντα Γκάμα (1-1, 2-4), ενώ η Ντεπορτίβο Κάλι την Κόλο Κόλο (2-0, 1-0). Στους «8» οι Βραζιλιάνοι ξεπέρασαν το εμπόδιο της Κορίνθιανς (2-0, 2-0 / 2-4 πεν.) και οι Κολομβιανοί εκείνο της Μπέλα Βίστα (2-1, 1-1). Στην ημιτελική φάση η «βερντάο» (Παλμέιρας) έβγαλε νοκ - άουτ τη Ρίβερ Πλέιτ (1-0, 3-0), όπως και η Ντεπορτίβο Κάλι τη Σέρο Πορτένιο (4-0, 3-2).

Η Παλμέιρας διεκδικούσε για 3η φορά το Κόπα Λιμπερταδόρες, έχοντας χάσει το 1961 (από την Πενιαρόλ) και το 1968 (από την Εστουδιάντες ντε Λα Πλάτα), ενώ η Ντεπορτίβο Κάλι για 2η στην ιστορία της, έχοντας ηττηθεί το 1978 (από την Μπόκα Τζούνιορς). Οι Βραζιλιάνοι είχαν προπονητή τον Λουΐς Φελίπε Σκολάρι και σπουδαίους παίκτες όπως ο τερματοφύλακας Μάρκος, οι αμυντικοί Φρανσίσκο Αρσε, Ζούνιορ Μπαϊάνο και Ρόκε Ζούνορ, οι μέσοι Σέζαρ Σαμπάιο, Αλεξ και Ζίνιο και ο φορ Οσέας. Δυνατό σύνολο ήταν και οι Κολομβιανοί, όπου ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Ραφαέλ Ντουνταμέλ, οι αμυντικοί Μάριο Γέπες και Χεράρδο Μπεντόγια, οι μέσοι Μάρτιν Ζαπάτα και Αλεχάντερ Βιβέρος και ο επιθετικός Βίκτορ Μπονίγια.

Στον πρώτο τελικό η Ντεπορτίβο Κάλι επικράτησε 1-0 (42’ Βίκτορ Μπονίγια), αλλά η Παλμέριας επιβλήθηκε 2-1 (64’ πεν. Εβαΐρ, 75’ Οσέας - 69’ πεν. Μάρτιν Ζαπάτα) στη ρεβάνς και ο τίτλος κρίθηκε στα πέναλτι, όπου επικράτησαν με 4-3 οι Βραζιλιάνοι, κατακτώντας για πρώτη φορά το Κόπα Λιμπερταδόρες. Την ίδια στιγμή, οι ομάδες της Κάλι (Αμέρικα και Ντεπορτίβο) γνώριζαν την 6η ήττα τους σε ισάριθμες παρουσίες στους τελικούς της διοργάνωσης! Να σημειωθεί, ότι οι Παουλίστας ηττήθηκαν με 1-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Διηπειρωτικό Κύπελλο. Εξάλλου, πρώτοι σκόρερς με 6 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1999 αναδείχθηκαν οι Βικτορ Μπονίγια της Ντεπορτίβο Κάλι, Φερνάντο Μπαϊάνο της Κορίνθιανς, Γκαουτσίνιο της Σέρο Πορτένιο, Ρούμπερτ Μουράν της Μέριντα, Ρούμπεν Σόσα της Νασιονάλ και Μάρτιν Ζαπάτα της Ντεπορτίβο Κάλι.