Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1998

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Vascão»

Το 1998 το τρόπαιο του Κόπα Λιμπερταδόρες θα παραμείνει στη Βραζιλία. Εκείνη τη χρονιά θα πάρουν μέρους στη διοργάνωση για πρώτη φορά και ομάδες από το Μεξικό. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι Ρίβερ Πλέιτ και Κολόν από την Αργεντινή, οι Μπολιβάρ και Οριέντε Πετρολέρο από τη Βολιβία, οι Κρουζέιρο (κάτοχος του τίτλου), Βάσκο ντα Γκάμα και Γκρέμιο από τη Βραζιλία, οι Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα και η Κόλο Κόλο από τη Χιλή, οι Αμέρικα ντε Κάλι και Ατλέτικο Μπουκαραμάνγκα από την Κολομβία, οι Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ και Ντεπορτίβο Κίτο από τον Ισμερινό, η Γουαδαλαχάρα και η Αμέρικα από το Μεξικό, οι Αλιάνσα Λίμα και Σπόρτινγκ Κριστάλ από το Περού, οι Πενιαρόλ και Νασιονάλ από την Ουρουγουάη και οι Καράκας και Ατλέτικο Ζούλια από τη Βενεζουέλα.

Στη φάση των ομίλων η Βάσκο ντα Γκάμα θα πάρει τη 2η θέση στο Β’ γκρουπ, έχοντας απολογισμό 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες απέναντι σε Γκρέμιο, Αμέρικα και Γουαδαλαχάρα. Δεύτερη, αλλά στο Α’ γκρουπ τερμάτισε η Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ, με ρεκόρ 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα κόντρα στις Αμέρικα ντε Κάλι, Ατλ. Μπουκαραμάνγκα και Ντεπορτίβο Κίτο. Στη Β’ φάση η «Βασκάο» θα αποκλείσει την Κρουζέιρο (2-1, 0-0), ενώ οι «Κανάριος» (Μπαρτσελόνα) την Κόλο Κόλο (2-1, 2-2). Στους «8» το κλαμπ από τον Ισημερινό θα βγάλει νοκ - άουτ την Μπολιβάρ (1-1, 4-0) και ο σύλλογος από τη Βραζιλία θα κάνει το ίδιο με την Γκρέμιο (1-1, 1-0). Στους «4» οι Καριόκας (Βάσκο) θα ξεπεράσουν το εμπόδιο της Ρίβερ Πλέιτ (1-0, 1-1) και η «Τορέρο» (Μπαρτσελόνα) εκείνο της Σέρο Πορτένιο (1-0, 2-1 / 3-4 πεν.).

Η Βάσκο ντα Γκάμα προκρινόταν για πρώτη φορά σε τελικούς Κόπα Λιμπερταδόρες. Ηταν ένα ποιοτικό σύνολο, όπου ξεχώριζαν ο κεντρικός αμυντικός Μάουρο Γκαλβάο, ο μέσος Ζουνίνιο (μετέπειτα ηγέτης της Λιόν των 7 συνεχόμενων πρωταθλημάτων) και οι επιθετικοί Λουϊζάο και Ντονιζέτε. Από την άλλη, η Μπαρτσελόνα, που είχε διεκδικήσει το τρόπαιο το 1990, αλλά είχε ηττηθεί από την Ολίμπια Ασουνθιόν, ήταν μια ομάδα με εξαιρετική οργάνωση και εργατικότητα στο γήπεδο. Είχε ως σημεία αναφοράς τους αμυντικούς Χόλγκερ Κινόνιες και Λουΐς Καπούρο και τον φορ Αντονι ντε Αβιλα. Στον πρώτο τελικό η «Βασκάο» επικράτησε 2-0 (7’ Ντονιζέτε, 33’ Λουϊζάο), ενώ κέρδισε και στη ρεβάνς με 1-2 (79’ Αντονι ντε Αβιλα - 24’ Λουϊζάο, 45’ Ντονιζέτε).

Για τη Βάσκο ντα Γκάμα αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος στο Κόπα Λιμπερταδόρες (είχε κερδίσει και το Κύπελλο Πρωταθλητών Νότιας Αμερικής το 1948 - διοργάνωση πάνω στην οποία βασίστηκε αργότερα το Κόπα Λιμπερταδόρες.). Οι Βραζιλιάνοι αναμετρήθηκαν με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Διηπειρωτικό Κύπελλο, αλλά ηττήθηκαν με 2-1. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ με 10 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1998 αναδείχθηκε ο Σέρτζιο Ζοάο της Μπολιβάρ. Ο Βραζιλιάνος φορ αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στη Βολιβία, ενώ φόρεσε και τη φανέλα της πορτογαλικής Σετούμπαλ, τη σεζόν 1999-2000. Με τα χρώματα της Μπολιβάρ αναδείχθηκε πρωταθλητής το 1997, τίτλος που είναι και ο μοναδικός που κατέκτησε στη διάρκεια της καριέρας του.