Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1995

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Super Mario»

Το 1995 η Γκρέμιο επέστρεψε στην κορυφή της Νότιας Αμερικής μετά από 12 χρόνια. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν οι Βελέζ Σάρσφιλντ (κάτοχος του τροπαίου), Ρίβερ Πλέιτ και Ιντεπεντιέντε από την Αργεντινή, οι Μπολιβάρ και Χόρχε Βίλστερμαν από τη Βολιβία, οι Παλμέιρας και Γκρέμιο από τη Βραζιλία, οι Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα από τη Χιλή, οι Ατλέτικο Νασιονάλ και Μιγιονάριος από την Κολομβία, οι Εμελέκ και Ελ Νασιονάλ από τον Ισημερινό, οι Σέρο Πορτένιο και Ολίμπια από την Παραγουάη, οι Σπόρτινγκ Κριστάλ και Αλιάνσα Λίμα από το Περού, οι Πενιαρόλ και Σέρο από την Ουρουγουάη και οι Καράκας και Τρουχιγιάνος από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση η Γκρέμιο πήρε τη 2η θέση στον 4ο όμιλο, έχοντας ως αντίπαλους τις Παλμέιρας, Εμελέκ και Ελ Νασιονάλ. Σημείωσε 3 νίκες, έφερε 2 ισοπαλίες και έχασε ένα ματς. Στη Β’ φάση «σκούπισε» με δύο νίκες (0-3 / 2-0) την Ολίμπια Ασουνθιόν, ενώ στους «8» απέκλεισε την Παλμέιρας, κερδίζοντας με 5-0 στην έδρα της και χάνοντας με 5-1 στο Σάο Πάολο! Στην ημιτελική φάση έβγαλε νοκ - άουτ την Εμελέκ (0-0 / 2-0) και επέστρεψε στους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες για πρώτη φορά από το 1983. Αντίπαλός της ήταν η Ατλέτικο Νασιονάλ, που ήρθε 2η στο 3ο γκρουπ και στη συνέχεια απέκλεισε τις Πενιαρόλ, Μιγιονάριος και Ρίβερ Πλέιτ.

Η Γκρέμιο είχε στον πάγκο τον Λουΐς Φελίπε Σκολάρι, μετέπειτα παγκόσμιο πρωταθλητή με την εθνική Βραζιλίας. Επίσης, υπολόγιζε στους αμυντικούς Φρανσίσκο Αρσε, Καταλίνο Ριβαρόλα, τους μέσους Εμερσον και Ντίνιο, ενώ στην επίθεση δέσποζε με την παρουσία του ο «Super Mario» Ζαρντέλ. Ανταγωνιστικό σύνολο ήταν και η Ατλέτικο Νασιονάλ, όπου ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Ρενέ Χιγκίτα, οι μέσοι Μαουρίσιο Σέρνα και Αλέξις Γκαρσία και οι φορ Χουάν Πάμπλο Ανχελ και Βίκτορ Ούγκο Αριστιθάμπαλ. Στον πρώτο τελικό οι Βραζιλιάνοι επικράτησαν 3-1 (35’ αυτ. Μαρουλάντα, 43’ Ζαρντέλ, 55’ Πάουλο Νούνες / 72’ Ανχελ), ενώ οι ρεβάνς ολοκληρώθηκε με σκορ 1-1 (12’ Αριστιθάμπαλ / 85’ πεν. Ντίνιο). Ετσι, η «ιμορτάλ Γκαούτσο» (Γκρέμιο) εξασφάλισε το 2ο Κόπα Λιμπερταδόρες στην ιστορία της.

Η Γκρέμιο αγωνίστηκε και στο Διηπειρωτικό Κύπελλο, όπου ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι (4-3) από τον Αγιαξ. Νωρίτερα, το ματς είχε ολοκληρωθεί στην κανονική διάρκεια και στην παράταση χωρίς γκολ. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ με 12 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1995 αναδείχθηκε ο Μάριο Ζαρντέλ. Ο Βραζιλιάνος φορ έκανε σπουδαία καριέρα, τόσο στην πατρίδα του, όσο και στην Ευρώπη. Πανηγύρισε, μεταξύ άλλων, 12 πρωταθλήματα, ενώ κατέκτησε με τη Βραζιλία το Μουντιάλ Κ-20 το 1993.